Tansanian taivaan alla

Loliondon ihmeparantaja

Viime viikot Tansanian suosituin puheenaihe busseissa ja kylänraiteilla on ollut Loliondon ihmeparantaja. Eläkkeelle jäänyt luterilainen pastori näki jo vuonna 1999 unen, jossa enkeli käski hänen parantaa sairaita. Kun hän ei uskonut untaan eikä ryhtynyt toimeen, kymmenen vuotta myöhemmin enkeli tuli uudestaan kysymään häneltä, miksi hän ei ole aloittanut, eikö hän halua tehdä työtä?

Pastori kysyi että kuinka hän osaa parantaa ja mistä aloittaa. Hän sai reseptin ihmelääkkeeseen ja enkeli sanoi, että aamulla tapaat naisen jolla on hiv. Nainen on oleva ensimmäinen, jonka parannat ja hän kertoo sinusta edelleen. Näin tapahtui, pastori tapasi naisen, teki lääkettä ja nainen parantui. Niinpä vuonna 2009 pastori otti Jumalalta saamansa tehtävän vihdoin vastaan ja alkoi parantaa sairaita.


Lehtikuva pastorista ja tuhansien ihmettä toivovien muodostamasta jonosta.

Kuuluisaksi Loliondon pastori on kuitenkin tullut vasta viime viikkoina ja uutisen levittyä eri puolilta Tansaniaa ja myös naapurimaista on käynnistynyt massavaellus ihmeidentekijän luoksi. Jopa 20 000 ihmistä on saattanut jonottaa pääsyään hänen luokseen ja valtion on pitänyt rakennuttaa vessoja ja tehdä erityisiä tiejärjestelyjä välttääksen kaaoksen. Nyt pastori parantaa ihmisiä bussilastillinen kerrallaan ja systeemi toimii kohtalaisesti.

Pastorin kerrotaan parantaneen ihmisiä, jotka ovat sairasteneet hiviä, diabetesta, syöpää ja monia muita kroonisia sairauksia. Tarinoiden mukaan kaikki paranevat, ihmisten usko on järkkymätön. Myös Gendabin kylältä eräs pahoin vääntyneistä käsistä kärsinyt mies haki apua pastorilta. En tiedä oliko vika reuma vai mikä, mutta nyt kyläläiset kertovat hänen pystyvän taas käyttämään käsiään vaivatta ja he samalla viuhtovat malliksi omiaan. Ihmisten usko pastoriin on niin suuri, että he lähtevät sairaaloista kesken hoidon mennäkseen hänen luokseen. Ja ihme tapahtuu: he eivät enää tarvinneet hoitoa, seuraavalla kerralla sairaalassa heidät todettiin terveiksi.

Kaikki koulutukseen ja sosiaaliseen asemaan katsomatta hakevat apua pastorilta, maan johtavia poliitikkoja myöten. Kaikkien täytyy kuitenkin jonottaa tasapuolisesti ja maksu on kaikille sama: ihmepastori ei suostu ottamaan asiakkailtaan yhtään enempää kuin 500 TZS, joka on noin 25 senttiä. Tästäkin hän lahjoittaa 200 kirkolle. Ihmiset tarjoavat hänelle jatkuvasti lahjoja, autoja ja paikallisia miljoonia, mutta hän sanoo vain, että lahjoitakaa ne kirkollenne. Pastori työskentelee vahvasti Jumalan nimeen ja hän on kertonyt myös, että hänen jälkeensä Jumala lähettää jatkajan hänen työlleen.

Pastorin antama lääke on mystinen, sillä ilman hänen siunaustaan se on myrkkyä ja tehty myrkyllisestä puusta. Sanotaan, että kun hän hakee puusta kaarnaa, seuraavana päivänä kaarna on kasvanut takaisin. Jos joku ottaa lääkettä ilman hänen rukoistaan, lääkkeen ottaja sairastuu tai jopa kuolee. Eräät kaivosmiehet olivat kyllästyneet jonottamaan, marssivat pastorin luo, ottivat lääkkeen väkisin ja joivat sen. Kaikki sairastuivat ripuliin ja osa heistä kuoli. Eräs intialainen puolestaan oli pitänyt lääkettä liian epäilyttävänä, kieltäytynyt ja kääntynyt lähteäkseen. Kahden askeleen jälkeen hän kaatui kuolleena maahan.

Myös paikalliset noidat ovat käyneet pastorin luona kokeilemassa voimiaan häntä vastaan ja kertomusten mukaan pastorin ja noitien välillä on nähty salamoita, kuin noidat olisivat saaneet sähköiskun. Jumalan sanotaan suojelevan pastoria tällä tavoin. Viime viikkoina näitä tarinoita on kuultu lukemattomia ja jopa ne, jotka eivät sano yleensä uskovansa ihmeisiin, noitiin tai muuhun yliluonnolliseen, uskovat tähän pastoriin. Näiden tarinoiden voima ihmisten keskuudessa on käsittämättömän vahva. 

Paikallisten ihmetykseksi ja huvitukseksi minä hassu, Jumalaa pelkäämätön eurooppalainen epäilen silti yhä. Mutta entä jos olenkin väärässä? Entäpä jos onkin sivistynyttä typeryyttä olla uskomatta ihmeisiin?
Tansanian taivaan alla

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet