Pelastakaa sohvaperunat

Hyvä ystäväni, vanttera mies, kertoi alkaneensa käydä kuntosalilla.

Yritin kuvitella hänet tiukoissa trikoissa hetkuttamassa takapuoltaan soutulaitteessa, mutta mielikuvitukseni ei riittänyt. Tunsin inhon väreitä ja hapot alkoivat nousta suuhun.

Ja samalla pelästyin.

Miten käy meidän tavallisten sohvaperunoiden? Pyyhkäiseekö kansallinen juoksumattohuuma meidät maailmankartalta? Tuleeko meistä yhtä uhanalaisia kuin saimaannorpasta tai meriuposkuoriaisista?

Juttuhan on niin, että sohvaperunaksi ei voi opiskella vaan sohvaperunaksi synnytään. Se on pysyvä ominaisuus eli siitä ei myöskään voi kasvaa ulos.

Sohvaperunat erottuvat muista ihmisistä jo muutaman kuukauden iässä. Ylienergiset vauvat sätkivät pinnasängyissään, mutta sohvikset pötköttelevät raukeina paikallaan, maha kuprullaan äidinmaitoa.

Kouluiässä sohvaperunat sitovat liikuntatunnilla vasta lenkkareiden nauhoja, kun muut lapset ovat jo heittäneet kympin lenkin, käyneet suihkussa ja lähteneet kotiin.

Kyse ei ole laiskuudesta vaan siitä, että sohvaperunat ovat energiapihejä. He luovivat läpi elämän mahdollisimman pienellä virrankulutuksella. Nukkuessaan he ovat lähes koomassa.

Tyypillinen sohvaperuna on keski-ikäinen mies, joka raskaan työpäivän jälkeen kaatuu kuolleena sohvan kulmaukseen – mutta virkoaa, kun ensiapukoulutuksen saanut vaimo kiirehtii tuomaan hänelle kylmän oluen.

Aamut ovat sohvaperunalle vaikeita. Siirtyminen tajuttomuudesta hämärän rajamaille ja siitä edelleen hereille on prosessi, joka vaatii myös perheenjäseniltä ymmärrystä.

Herätyksen jälkeen perunalle ei kannata puhua ennen kuin hän näyttää siltä, että pystyy vastaanottamaan dataa. Jonkinlaisia sanoja hän pystyy muodostamaan saatuaan kaksi mukillista kahvia – tietysti sänkyyn tarjoiltuna.

Vaimoni mielestä olen suorastaan sohvamuumio. Kasvan kuulemma pian jäkälää, jos en ala harrastaa liikuntaa.

Olenkin ajatellut kokeilla metrin juoksua, joka on Japanissa suosittu laji. Siinä ei varmaankaan tapa matka eikä vauhti.

Jyrki Kortelainen[email protected]

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet