Sara Kärpänen

Kermat kakun päältä

Olen matkustellut monella eri tavalla: perhelomaillut pakettimatkoilla, reppureissannut reilaamalla, viettänyt viikonloppuja kaupunkikohteissa, sohvasurffannut vieraiden ihmisten kotona. Olkoon matkustamistapa tai kohde mikä tahansa, tavallisista asioista tekee uudenlaisia huomioita matkan aikana.

Alkoholi. Hyvä viini kruunaa ruuan kuin ruuan, eikä lasillinen lounastunnilla tee kenestäkään alkoholistia. Viini ruokakaupoissa tekee elämästä vähän helpompaa ja mukavampaa.

Ruoka. Patonki-pasta-croissant -dieetti sopii vain eteläeurooppalaisten geeneille. Italia ja Ranska keikkuvat hoikkuustilastojen kärjissä, kun taas suomalaiset asettuvat lihavuustilastojen kärkikolmikkoon. Ehkä oliiviöljyn käyttö ja kiireettömyys ruuanlaitossa kannattavat?

Lapset. Suomessa lastenhankinta saattaa tarkoittaa rivitalonpuolikasta syrjäseudulta ja sosiaalisen elämän sijoittumista leikkipuistoon. Monissa maissa lapset otetaan mukaan konsertteihin, taidenäyttelyihin, baareihin ja illanistujaisiin. Lapsiin ei suhtauduta vain äidin pikku paaperoina tai rasavilleinä riiviöinä.

Koirat. Sama argumentti pätee lapsiin ja koiriin. Koirat kulkevat aina vapaina ja sinne minne omistajansakin. Toisaalta, koirankakastakaan ei kaduilla ole pulaa.

Puhtaus. Suomessa kadut ovat puhtaita ja kierrätys toimii. Puhtauden ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa katumaalauksista putsattuja harmaita seiniä.

Opiskelijat. Englannissa maisterikoulutuksesta saa jo pulittaa kymmeniätuhansia vuodessa. Meillä: opintokuki ja ilmainen koulutus. Suomessa opiskelijoiden asema on hyvä. Piste.

Suomi. Suomi tunnetaan tällä hetkellä Euroopassa ”rasistipuolueesta”, Kike Elomaasta ja Granlundin ilmaveivistä. Kaksi ensimmäistä negatiivisessa merkityksessä, kolmas termillä ”incredible”.

Luonne. Brysselissä, EU:n pääkaupungissa, säädetään lait mutta sovelletaan niitä oman mielen ja järjen mukaan. Halutessaan baarit jatkavat aukioloaikoja. Edelleen jokaisessa baarissa saa polttaa. Jos jotain huvittaa, voi tuopin ottaa mukaan tien toiselle puolelle jossa paistaa aurinko. Suomessa toimii ”mustaa valkoisella” –ajattelu, jossa omille ajatuksille ei jää tilaa. Suomalainen jämptiys ja täsmällisyys ovat ihailtavia vain pankissa asioidessa.

Small talk. Englannissa kaupankassalla kysytään kuulumisia ja heitellään ”very lovelya” joka väliin. Suomessa naapurille nyökkääminenkin on välillä niin ja näin.

Ihmiset. Muualla värien, kansallisuuksien ja kielten kirjo on osa arkipäivää ja katukulttuuria. Pariisista löytyvät niin pakistanalais-, intialais-, afrikkalais- kuin kiinalaiskorttelitkin. Homogeeninen Suomi tahtoo tiukentaa rajoja entisestään ja Helsingin katukuva on moniin suurkaupunkeihin verrattuna erittäin valkoinen. Miksi?Kirjoittaja on luuhannut viime viikkoina Keski-Euroopassa muiden nurkissa.

Sara Kärpänen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet