Sara Kärpänen

Tietotulvaevakossa

Tiedän nykyään liikaa asioita. Tiedän tarha-aikaisen ystäväni eronneen ja olen nähnyt baarituttuni Thaimaan-lemmenlomakuvat. Tiedän, että nainen syö sohvia (IS, 31.3.2011) ja sen, että Kauko Röyhkä lukee naistenlehtiä hammaslääkärissä. Joku tuttu suunnittelee pakoa Suomesta, toinen tuskailee gradunsa kanssa.

Tiedän liikaa, koska roikun päivittäin verkkopaljastuskirja Facebookissa ja seilaan samanaikaisesti uutislinkkien, kahden eri sähköpostitilin ja kymmenien välilehtien välillä.

Uutistulva on nykyään ihan mahdoton. Tietoa ei saada enää kaksi kertaa päivässä aamulehden ja seitsemän iltauutisten muodossa, vaan sirpaloituna uutis- ja videopätkinä 24 tuntia vuorokaudessa.

Ainakaan elämänlaatuni ei ole parantunut tiedon lisääntyessä. En enää välttämättä soita ystävälleni kysyäkseni kuulumisia, koska olen jo voinut lukea netistä eilisestä huippuillasta tai kamalasta työpäivästä kysymättäkin.

Muoti- ja elämäntapablogien viidakossa olen täysin hukassa. Toisten arkiaskareiden ja päivittäisten asuvalintojen seuraamista en ole yrityksistä huolimatta kokenut tarpeeksi jännittäväksi aikasyöpöksi.

Olen vieroksunut myös verkon toiseksi suosituinta sosiaalista mediaa, Twitteriä. Elämän päivittäminen 140 merkkiin puolen tunnin välein kielioppivirheiden kera ei konseptina ole vakuuttanut. Silti siellä ovat kaikki: julkkikset, uutistoimistot ja tavalliset ihmiset.

Rönsyilevässä tietotulvassa harhailu on herättänyt minussa taas halun lukea pitkään ja hartaasti, syventyen yhteen asiaan kerrallaan.

Olen muutaman viikon ajan avannut aamuisin sanomalehden tietokoneen käynnistämisen sijaan. Haistanut painomusteen, pilannut paperin kaatamalla siihen kahvia ja keskittynyt yhden uutisen lukemiseen enemmän kuin kaksi minuuttia.

Pitkät printtiartikkelit, kirjat ja kotiin kannettu sanomalehti tuntuvat oman mediakäytön downshiftaukselta. Ja silti pysyn ihan hyvin perillä, vaikka heti herätessä en tiedäkään globaalin verkkomaailman viimeisimmistä virtauksista.

Sara Kärpänen

Tätä blogia tehdessä kirjoittaja lähetti yhden sähköpostin, katsoi kolme videota ja luki lukemattoman määrän uutispätkiä.

Sara Kärpänen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet