Samuli Oja

Jääkiekko aliarvioi katsojiaan

Jääkiekko on maassamme kuningaslaji, varsinaisen koskemattoman urheilumuodon asemassa. SM-Liiga on täysiverinen ammattilaissarja, joka kerää huikeat katsojamäärät ilta toisensa jälkeen. Tähän kun lisää maajoukkueen eli Leijonat ja sen suosion, alkaa lajin asema suomalaisten ykkösenä tuntua kiveen hakatulta. Vaikka näin tällä hetkellä on, ei tilanne välttämättä pysy samana nyt vallitsevan suuntauksen takia.

Jokin aika sitten varsin kiivaana käynyt keskustelu kotikisojen lippujen hinnoista sai melko irvokkaita piirteitä. Jo se, että Suomen otteluun pääsee yksittäislipulla halvimmillaan 155 euroa pulittamalla on kuin märkä rätti kannattajan naamalle. Mainostetut "koko kansan kisat" tuntuvat ajatuksena melko hassulta, kun kaikilla kansalaisilla ei yksinkertaisesti ole varaa tai toisaalta enää haluakaan maksaa moista summaa yhdestä jääkiekko-ottelusta.

Pahinta asiassa on kuitenkin jääkiekkoliiton edustajien kommentit. Kalervo Kummola totesi taannoin, että lippujen hinnoista valittavat eivät varmaan alunperinkään olleet tulossa katsomaan kisoja. Samaan aiheeseen liittyen, mutta eri hengenvetoon MM-kisojen pääsihteeri Mika Sulin kertoi, kuinka liput ovat linjassa Ruotsissa pelattavien otteluiden sekä syksyn NHL Premiere-tapahtuman kanssa. Jokainen asiasta kiinnostunut voi itse käydä katsomassa, ettei näin ole. Tämänkaltaiset lausunnot, etenkään Kummolan neronleimaus, eivät millään voi parantaa kisojen mielikuvaa fanien näkökulmasta katsottuna. Nyt erinomaista imagoa nauttiva laji saa miltei huolestuttavia piirteitä, kun pukumiehet päästelevät suustaan jopa ylimielisiksi luokiteltavissa olevia kommentteja. Tällä hetkellä tuntuu, ettei Suomessa jääkiekkoa viedäkään kohti koko kansaa, vaan päinvastaiseen suuntaan.

Tänään odotin vesi kielellä noin 45 minuuttia huomattuani otsikon: "SM-Liiga tiedottaa tänään historiallisesta muutoksesta". Muun muassa keskustelupalstoilla saatoin havaita pientä pettymystä, kun tämä historiallinen muutos pitikin sisällään puheenjohtajavaihdoksen sekä hallituksen rakenteen muutoksen. Ok, ei ole ehkä maailman isoin asia, mutta mielestäni on melkoista kannattajan aliarvioimista mainostaa tiedotustilaisuutta "historiallisella muutoksella" ja sitten julkistaa vaihdokset, jotka eivät tavallista rivikatsojaa varmasti kiinnosta.

Katsojan arvostus ja imagon rakentaminen lähtevät pienistä palasista. Tällä hetkellä jääkiekko saattaa joidenkin mielestä olla asemassa, jossa se voi tehdä ihan mitä vain. Ja kaikki menee läpi. Isojen kihojen tulisi miettiä, miten säilyttää yleisön valtava kiinnostus ja viedä laji todella koko kansalle. Pienet teot, ne riittävät.
Samuli Oja

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet