Samuli Oja

Ainutkertainen klassikko

Täydellinen talvinen ilta Helsingissä kuluvan vuoden helmikuussa. Täysi Olympiastadion, 36 664 katsojaa, istuvat pienessä pakkasessa odottaen jonkin ainutlaatuisen alkua. Jään tasalla Juhani Tamminen ja Veli-Pekka Ketola muistelevat menneitä ja fiilistelevät alkamaisillaan olevaa tapahtumaa talvitakit ja kaulahuivit päällään. Kylmyydestä ei kuitenkaan voida puhua sen enempää niin katsojien kuin kiekkolegendojenkaan puolella. Alkamassa on nimittäin paikalliskamppailu Jokerit-HIFK.

Tapahtumaa hehkutettiin mediassa sekä pelaajien keskuudessa jo kauan etukäteen sekä pitkään ottelun jälkeen. Kukaan tuskin voi kiistää, etteikö Talviklassikoksi ristitty ottelu olisi ollut aivan loistava juttu ja kokemus. Tuo kokemus jäänee kuitenkin ainutlaatuiseksi, sillä ainakaan tulevana talvena sitä ei pelata. Stadion-säätiö nimittäin päätti kieltää ottelun järjestämisen kentän nurmen kuntoon. Päätös aiheutti luonnollisesti pettymystä ja ärtymistä etenkin jääkiekkopiireissä, olihan Talviklassikko eittämättä kauden mieleenpainuvimpia kokemuksia ellei jopa mieleenpainuvin. Asiaan on kuitenkin myös muita näkökulmia kuin lätkäfanien keskuudessa vallitseva mielipide.

Julkisuuteen tulleen tiedon mukaan ottelun järjestämisen esteenä on alkukesästä Olympiastadionilla pelattava jalkapallomaajoukkueen ottelu. Tämän lisäksi uskon päätökseen vaikuttaneen myös hieman myöhemmin kesällä järjestettävät yleisurheilun EM-kisat. Jokainen asiaan ja viimevuotiseen otteluun perehtynyt tietää, missä kunnossa stadionin nurmi oli tapahtuman jälkeen. Se oli kahdella sanalla ilmaistuna karmiva näky. No, tällä kertaa Talviklassikon järjestävä osapuoli HIFK olisi median mukaan ollut valmis maksamaan nurmikentän kunnostamisesta aiheutuvat kulut, jopa kokonaan uuden nurmen. Tämä on tietysti hieno homma ja osoittaa sen, kuinka paljon tapahtuman eteen ollaan valmiita näkemään vaivaa. Kuitenkin, HIFK:n hienon panostuksen ympärillä leijuu kysymysmerkkejä, sillä nurmi ei todennäköisesti ehtisi millään juurtua näinkin lyhyessä ajassa.

On lisäksi muistettava, että Olympiastadion on tässä tapauksessa ensisijaisesti Suomen jalkapallomaajoukkueen kotikenttä. Tokihan tuon alkukesän harjoitusottelun voisi pelata jossain muualla, esimerkiksi Sonera Stadiumilla tai vaikka Ratinalla. En kuitenkaan usko, että esimerkiksi kovinkaan moni jääkiekkojoukkue olisi valmis luovuttamaan omaa kotikenttäänsä jonkun muun lajin edustajille vaarantaen omat harjoituspelinsä sekä kauteen valmistautumisensa.

Stadion-säätiössä istuu sekä jalkapallo-, että yleisurheiluihmisiä, minkä vuoksi tästäkin tapauksesta on ikävästi muodostunut kitkaa eri lajien välille. Puhutaan, että säätiö ei haluaisi tapahtumaa järjestettävän, sillä se lisää entisestään jääkiekon suosiota. Olemme jälleen ikävässä "me vastaan ne"-tilanteessa, joka on valitettavan tuttu suomalaisissa urheilupiireissä. Jääkiekkoihmiset eivät tietenkään ole ainoa ryhmä, joka tällaista harjoittaa, vaan yhtälailla jalkapallon puolestapuhujat vähättelevät jääkiekkoa ja pitävät yllä tätä keskustelua lajien välisestä asemasta. Mielestäni tämänkaltaisen vastakkainasettelun aika on ohi, ja olisi kaikkien kannalta parempi, jos eri lajit voisivat kannattajiaan myötä toimia yhteen hiileen puhaltamalla.

Asiasta varmasti vielä väännetään eri tahojen suunnalta, mutta varsinaista ratkaisua tähän tilanteeseen en näe syntyvän. Talviklassikko vaatii pelipaikakseen Olympiastadionin onnistuakseen niin taloudellisesti kuin tunnelmansakin puolesta. Asia on ikävä, sillä olihan kyseinen ottelu jotain hienoa ja ennennäkemätöntä. Niin tai näin, Talviklassikko taisi valitettavasti jäädä ainutkertaiseksi klassikoksi.
Samuli Oja

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet