Samuli Oja

Kateudesta vihreitä?

Futisseura JJK:n toimitusjohtaja sekä markkinointiguru Joni Vesalainen otti taannoin Urheilulehdessä kantaa mm. Veikkausliigan sarjajärjestelmään sekä sarjan yleiseen toimintaan. Vesalainen sanoi jalkapallon ongelman olevan siinä, että "futispuolella ollaan niin pirun ylimielisiä eikä suostuta millään ilveellä ottamaan mallia jääkiekosta". Tokaisu herätti mielenkiintoni ja sai ajattelemaan, kuinka läheltä kyseinen seikka liippaa myös kotimaista koripalloa.

Olen monesti törmännyt erityisesti koripallopiireissä tilanteeseen, jossa hehkutettuani hiihtoa, lätkää, yhdistettyä tai muuta ns. "marginaalilajia" olen saanut osakseni monia ilkikurisia katseita. Viime viikolla hallilla ollessani tuuletin Matti Heikkisen uskomatonta kultamitalia hiihdon MM-kisoista. "Mee tonne alakertaan (johtoportaan huoneeseen) niin ne nauraa sulle" oli toki hieman huumorilla väritetty vastaus, jonka sain.

Koripallokulttuuriin on kummasti peseytynyt tapa, jossa muiden, maailman mittakaavassa hieman pienempien lajien menestystä vähätellään suuressa määrin. "Sitä harrastaa ehkä 7 maata tosissaan", on yleisin argumentti. Totta kai, koripallo on maailmalla huomattavasti suurempi urheilumuoto kuin esimerkiksi jääkiekko. On myös totta, että koripallossa menestyminen on vaikeampaa kuin jääkiekossa vastaavan menestyksen saavuttaminen. Onko jääkiekon mm-kulta tai vaikkapa miesten parisprintin voitto silti jotenkin laadultaan huonompaa? Tuoko sen vähätteleminen jotain lisäarvoa oman lajin pariin?

Tiedän, ettei koripallopiireissä olla (tietenkään) ärtyneitä maailmalla pienempien lajien saavuttamasta menestyksestä. Asian ydin taitaa olla näiden lajien saama palstatila mediassa. Koetaan, että jonkun pesäpallon hehkuttaminen on utopistisen suurta verrattuna lajin kokoon. Ja näinhän se onkin. Olen aina sanonut, että siitä kirjoitetaan mikä kiinnostaa, ja se on koripallon oma vika kun ei kiinnosta. Hieman kärjistetysti sanottu tietenkin. Vaan emmepä ole koripalloihmisinä ainoina kärsijöinä tässä sopassa. Lentopallon ystävät lienevät vielä enemmän huolissaan kuin korisjannut. Vaikka lentismaajoukkueen menestys on ollut vielä aivan toista luokkaa kuin koripallon vastaavan, ei palstamillejä ole juuri lisää tippunut. Syitä lienee monia: suomalaisten menestyshulluus, tuulipukukansalaisuus ja mitä näitä nyt foorumeilla luetellaan.

Miksei koris sitten kiinnosta suomalaisia? En tiedä, mutta syyksi ei kelpaa: a) jos koripalloa olisi alettu näyttää silloin 90-luvulla telkkarista jääkiekon sijasta, niin se olisi suosittua tai b) media ei kirjoita koriksesta. Tällä hetkellä suuntaus on se, että koripallon näkyvyys kasvaa hetkittäin, kun taas jääkiekon näytettävyys on pienessä laskussa (nähtävissä olevien jääkiekko-otteluiden määrä noussut, mutta ovat siirtyneet täysin maksukanaville).

Niin koripallon kuin lentopallonkin yksi ongelma on, ettei kotimaan liigoissa pelaavia ns. superstaroja ole. Kuinka moni Hikiän kadulla kävelevistä tavallisista tallaajista tietää jonkun muun pelaajan kuin Hanno Möttölän nimen? Jopa NBA-pelaajat ja joukkueet ovat moninkertaisesti tunnetumpia kuin kotimaiset vastaavat. Tässä asiassa koripallolla on jopa etu lentopalloiluun nähden, sillä lentopallolta puuttuu johtava ja tunnettu ulkomainen liiga, jota Suomessa voisi täysipäiväisesti seurata.

Ongelmia on monia, enemmän kuin tiedossa olevia ratkaisuja. Mutta voisiko yksi askel olla marginaalilajien moittimisen lopettaminen ja pikemminkin alkaa ottamaan oppia joka suunnalta? Jos kerran jalkapallonkin olisi hyvä apinoida jääkiekkoilua, miksei myös koripallonkin?
Samuli Oja

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet