Samuli Oja

Korisliiga muutosten kourissa?

Kotimaisen Korisliigan kulunut kausi päättyi toissapäivänä täsmälleen samoihin kuviin ja tunnelmiin kuin edellinenkin. Tampereen Pyrintö juhli toista perättäistä suomenmestaruuttaan kotisalissaan Pyynikillä. Voitto tuli, kuten viimeisissä finaalipeleissä valitettavan usein on tapana, blow-out - tyyliin. Game 5:sen yhteydessä puitiin myös sääntömuutoksia. Tapetilla oli niin tämän kauden kuin tulevienkin kausien mahdolliset viilaukset. Mitä lopulta jäi käteen ja mitä on luvassa?

Kauden 2010-2011 näkyvin muutos oli pelikentän rajaviivojen vienti enemmän Pohjois-Amerikkalaiseen suuntaan. Kolmen pisteen kaaren maalaaminen puoli metriä taaemmas oli mielestäni muutoksista onnistunein. Tämä korosti, tai ainakin sen piti korostaa enemmän sisäpeliä. Henkilökohtaisesti olin mielissäni, kun eritoten midrange-heitot korostuivat suuremman tilan myötä. Ensimmäinen ajatukseni oli, että "nyt heittäjät erottuvat marjanpoimijoista", kun viivaa siirretään kauemmas. Tämä konkretisoitui erityisesti Pyrinnön Kenneth Lowen heittopelissä, kun hän kadotti totaalisesti kaukoheittonsa viime kauteen verrattuna.

Kaksi muuta ns. viivamuutosta olivatkin sitten jokseenkin turhia. Kolmen sekunnin rajojen vaihtaminen NBA-tyyliseksi oli toki esteettisesti hyvä ratkaisu. Sen sijaan korirenkaan alapuolelle maalattu no charge-alue oli varsinainen turhake, ja sen hyödyntäminen jäikin minimaaliseksi.

Palataan viimeisen finaaliottelun puoliaikatunnelmiin. Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén totesi sääntömuutoksien olleen hyviä, eikä "ne ole herättäneet paljonkaan keskustelua". Eräs kaverini heittikin kyseisen kommentin jälkeen mielenkiintoisen ajatuksen: jos muutokset eivät ole herättäneet keskustelua, ne eivät ole olleet kovinkaan hyviä ja tarpeellisia. Tämä onkin mielestäni perin kiinnostava näkökulma asiaan. Miksi tehdä muutoksia, jotka eivät herätä kansan riveissä tunteenpurkauksia?

Tänään saimme lukea Basket.fi:stä tulevien kausien muutoksista. Ottelumäärää, jota on useaan otteeseen kritisoitu liian suureksi, aiotaan supistaa kaudeksi 2012-2013. Nykyinen 44 ottelun malli vaihtuu 32-36 pelin mittaiseksi rypistykseksi. Tämä on hyvä, koska se antaa joukkueille mahdollisuuden osallistua myös muihin Euroopan sarjoihin sekä parantaa hieman harjoittelun ja pelaamisen välistä suhdetta. Jos tarkastellaan asiaa itse Korisliigan kannalta, ei asia mielestäni pitkässä juoksussa olekaan aivan yhtä valoisa. Korisliigamme imagolle ja tunnettavuudelle on mielestäni parempi, mitä enemmän otteluita on. Nyt jo vähäinen palstatila tiedotusvälineissä tuskin tulee huomattavasti lisääntymään, jos ottelumäärää vähennetään. Kun tälläkin hetkellä useiden lehtien ja muun median urheilusivujen ainoat korikseen liittyvät jutut ovat otteluraportit, niin jatkossa nekin saattavat olla kiven takana. Lisäksi otteluiden vähenevä määrä tietää ongelmia seurojen kirstunvartijoille. Lipputulojen pienenemisen seurauksena talouden kanssa ilmennee yhä enemmän murheita. Joukkueilla, jotka osallistuvat Euroopan eri liigoihin tätä ongelmaa ei varmastikaan niin suurena uhkana nähdä. Mutta entäs ne lrnmky:t sekä salonvilppaat, jotka eivät pelaa kuin Korisliigaa? Eivätkä ne europelit aina takuuvarmoja yleisömagneetteja ole, kuten näimme Hongan VTB-liigataipaleesta. Kaikki nämä seikat puoltavat mielestäni nykyistä 44 ottelun systeemiä.

Toinen merkittävä muutos on liigakarsintojen poistuminen. Erityisesti muiden lajien, esimerkiksi jääkiekon seuraajille tämä saattaa kuulostaa katastrofilta. Sitä se ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole. Tuleva tilanne on se, että liigan viimeinen putoaa suoraan ja I-divisioonan voittaja vastaavasti nousee. Tervetullut ja ihan ok-muutos, sillä harvemmin divarista löytyy edes kahta nousuun kykenevää seuraa. Nykyiset paras kolmesta-karsinnat ovat melkeinpä antikliimaksi, kun ottelusarjat päättyvät järjestäen suoraan 2-0.

Jää nähtäväksi, kuinka Korisliigan tulevat muutokset vaikuttavat suomalaiseen koripalloon. Kuinka moni joukkue lähtee lopulta pelaamaan eurosarjoja? Veikkaan kahta tai kolmea.
Samuli Oja

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet