Samuli Oja

Urheilukoulua

Vai pitäisikö sanoa leikkikoulua? Monia on viime aikoina hiertänyt huippu-urheilijoiden asevelvollisuuden suorittaminen tai pikemminkin sen suorittamattomuus. Armeijan harmaisiin astuneet Mikko Koivu ja Mikael Granlund, vain muutamia mainitakseni, ovat joidenkin mielestä saaneet aivan liikaa erivapauksia ja helpotusta intin käymiseensä. Pelaajat hyvä kun ehtivät piipahtaa kasarmilla, kunnes erilaiset edustustilaisuudet ja harjoitukset pyörähtävät taas käyntiin. Onko tämä oikein? Pitääkö huippuyksilöille antaa nykyisenkaltaisia etuja ja vapauksia vai kuuluisiko heidän suorittaa tavallinen asepalvelus, aivan kuten muidenkin kansalaisten?

Olen sitä mieltä, että nykyisen kaltainen järjestelmä on huomattavasti parempi vaihtoehto. Urheilijan kehityksessä juuri nämä ikävuodet, joissa mm. Granlund ja vaikkapa Sami Vatanen ovat, näyttelevät todella suurta roolia pelaajan kehityksessä. Kun intin suorittaminen häiritsee jo nykyiselläänkin nuoren urheilijan täysipainoista harjoittelua, miksi sitä pitäisi entisestään vaikeuttaa?

Kuvitellaanpa tilanne.

Mikäli huippu-urheilijamme X kävisi armeijan kuten kuka tavallinen kansalainen hyvänsä, tarkoittaisi se hänen harjoittelunsa olevan huonolaatuista 6-12 kuukauden ajan. Intin suorittamisen jälkeen pelaaja X joutuu lisäksi harjoitella vuoden, jotta olisi samalla tasolla kuin olisi ollut, mikäli ei olisi suorittanut asepalvelusta. Samaan aikaan yhdysvaltalainen urheilija Y saa harjoitella täysipainoisesti hyvissä olosuhteissa samat kuluneet kaksi vuotta. Eroa urheilija Y:hyn tulee harjoittelun osalta käytännössä siis pitkältä tuntuvat 18-24 kuukautta eli mahdollisesti jopa kaksi vuotta.

Suomi on menestyshullu maa. Menestyshullu maa tarvitsee menestystä ja jalometallia ollakseen tyytyväinen. Tämä yhtälö puolestaan edellyttää huippuyksilöiden syntymistä, joka ei ainakaan helpottuisi urheilijoidemme käydessä ns. normaalin intin. Kun jossain muualla Euroopassa ja etenkin Yhdysvalloissa armeijan käyminen ei ole pakollista ja näin heidän lupauksensa pääsevät harjoittelemaan ilman asevelvollisuuden tuomaa painetta, antaisimme mielestäni turhaa tasoitusta omien huippujemme viettäessä 6, 9 tai 12 kuukautta kasarmilla.

En ole missään muotoa urheilijoiden asevelvollisuutta vastaan, vaan mielestäni heidänkin tulee suorittaa velvollisuutensa maanpuolustuksessa. Samalla olen kuitenkin sitä mieltä, että tiettyjen vapauksien antaminen maamme huippuyksilöille on enemmän kuin suotavaa.
Samuli Oja

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet