Auringon kirkastamia värejä

Kevään värit puhkesivat jo kukkaan Hyvinkään Siltakadulla sijaitsevassa Sisustustiimi-liikkeessä.

Riina Ek

Kevät ja aurinko kirkastavat mielen sekä puhdistavat sisustuksen väripaletin. Vielä tovin joudumme odottelemaan luonnon, puistojen ja puutarhojen värikirjoa, mutta sisätiloissa voimme aloittaa jo viljelemään kevään raikkaita vihreän sävyjä ja kukkakuoseja sisustukseen.

Kevätsesongin tekstiilit tarjoavat herkullisia värejä monen tyylisiin sisustuksiin. Teemoina esille nousevat kirkkaat karkkivärit, luonnonläheiset pastellit ja auringon kypsyttämät sävyt. Yhdistelemällä ja valitsemalla oikeat sävyt oman kodin sisustukseen luodaan uudenlaisia inspiroivia tiloja arjen keskelle.

Värien lisäksi tekstiileissä tulisi kiinnittää huomiota kuvioaiheeseen ja sen kokoon. Kankaissa tarjonta kuvioiden muotokielen ja koon suhteen on runsas edellisten sesonkien tapaan. Kodin sisustuksen teema, tilan koko ja korkeus on hyvä ottaa lähtökohdaksi kuosin valinnalle värisävyn rinnalle.

Kauden räväkät karkkivärit kuten; pinkki, omenan vihreä, kirkas turkoosi ja auringon keltainen sopivat hyvin moderneihin ja linjakkaisiin sisustuksiin, jossa ne toimivat mustan, valkoisen tai harmaan värityksen piristeenä. Sesongin tekstiileissä karkkivärit ovat myös yhdistetty mustiin ja valkoisiin graafisiin 50- ja 60-luvun kuvioaiheisiin.

Sisustuksessa karkkivärejä voidaan käyttää niin pienenä piristeenä kuin näyttävänä tehostevärinä. Lasten ja nuortenhuoneissa karkkiväripaletti toimii monen ikäisten käyttäjien energian lähteenä.

Luonnonläheiset maan- ja pastellisävyt, palvelevat muun muassa klassista ja romanttista sisustajaa. Pehmeitä pastellin lähisävyjä voidaan käyttää runsaina kerroksellisina kokonaisuuksina eikä lopputuloksesta siltikään muodostu liian kirjava. Pastellisävyt kuten; hiekan ruskea, vedensininen, mintunvihreä tai roosa korostuvat ja nousevat arvoiseensa asemaan, kun niitä yhdistetään kermanvalkoisiin pintoihin.

Väriteeman pariksi sopivat myös puu pinnat ja esineet; kaakaon ruskean tai kuultavan valkoisen sävyissä.

Auringon kypsyttämät sadonkorjuun sävyt palvelevat laaja-alaisesti erilaisia kokonaisuuksia. Värit ovat selkeitä; hedelmä- ja yrttitarhojen satoa persikoita, kirsikoita, vadelmia, luumuja, mandariineja, salvian ja laakerin lehtiä.

Sävyjä voidaan yhdistellä aasialaiseen, minimalistiseen tai vaikkapa rustiikkiseen sisustuskokonaisuuteen. Ne toimivat erityisen hyvin keittiössä, ruokailutilassa ja kattauksissa, jossa ne rajaavat kauniisti pöydän antimia. Värit muodostavat vuoropuhelun niitä ympäröivien sävyjen kanssa, mutta eivät nouse silmään pistävästi esille.

Ennen kuin kevään raikkaat sävyt lumoavat täysin pauloihinsa, kannattaa ensin huolella harkita mihin elementteihin kotona värejä sijoitetaan. Sesonki houkuttelee poimimaan ostoskoriin värejä sekavasti eri teemoista ja tunnelmista, mutta paras lopputulos saavutetaan maltillisella kokonaisuuden hallinnalla ja värikynän käytöllä.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.