Tekstiilit tuulettumaan

Palkinto odottaa kodin uurastajaa, kun hän pääsee nukkumaan raikkaan peiton lämpöön.

Riina Ek

Kodin pintojen huoltaminen on tärkeää tilan tunnelman ja sisustuksen tyylikkyyden säilymisen kannalta. Puhdistetut ja raikkaat pinnat herättävät kauniit värit ja pintamateriaalit uudelleen henkiin sekä pidentävät tuotteiden käyttöikää.

Vuodenajan ollessa otollinen tekstiilien kotihuollolle, on hyvä ottaa haltuun menneitten vuosien käytännölliseksi todetut puhdistusmenetelmät; tuuletus ja lumipesu. Kipakassa pakkasessa ja pumpulilumessa kodintekstiilit raikastuvat kätevästi ilman turhaa vedellä tai pesuaineilla lutrausta.

Aloitetaan vuodetekstiileistä; vuodevaatteet tuntuvat monissa talouksissa sujahtavan pesukoneeseen riittävän usein, mutta peitteiden ja tyynyjen kohdalla tarvittava pesu sekä tuuletus tuntuvat helposti unohtuvan.

Joillekin saattaa tulla jopa yllätyksenä, että peitteet ja vanutyynyt suositellaan vesipestävän useamman kerran vuodessa. Tyynyjen ja peitteiden tarkat pesuohjeet kannattaa varmistaa ennen pesua tuotteen myyjältä tai pesumerkinnästä.

Talvikaudella hyvä keino pitää peitot ja vanutyynyt raikkaana on tuulettaa ne pakkassäällä. Kevyt ravistelu ja tuuletus riittävän usein ovat suositeltavaa tuotteen käyttöiän pidentymisen kannalta.

Erilaisten kehonlämmöstä muovautuvien älyvaahtotuotteiden, tyynyjen ja patjojen kohdalla on hyvä muistaa, että materiaali ei siedä pakkasta, joten tuuletus talvikaudella on syytä jättää väliin.

Kodin herkemmille sisustustekstiileille, joille ei suositella vesipesua, kuten seinävaatteet, päiväpeitteet, koristetyynyt, huovat tai koristeliinat, tuuletus on hyvä puhdistusvaihtoehto pesula huoltokertojen välissä. Erityisesti villatuotteille tuuletus tai kevyt lumipesu on suositeltavaa, sillä villakuidulla on hyvä kyky puhdistua ilman vesipesua.

Verhotekstiileille tuuletus ilmavassa paikassa on toimiva ja kevyt raikastus tapa jos vesipesulle ei muuten ole vielä tarvetta. Herkkiä tekstiilejä ei tulisi tampata tai hangata, kevyt ravistelu ja ripustus tuulettumaan riittävät irrottamaan pölyt.

Mattojen ja lattiatekstiilien kesän pesukautta odoteltaessa voidaan ne myös huoltaa tuulettamalla ja kevyellä lumipesulla.

Lumipesussa viilentyneen kopistellun maton pinta peitetään ohuella lumikerroksella ja kevyesti pyörivin liikkein käydään käsin pinta läpi ilman harjaa. Ylimääräinen lumi kopistellaan pois ja matto ripustetaan tuulettumaan ennen sisätilaan tuomista.

Tuuletuksella ja lumipesulla voidaan raikastaa kodin tekstiilejä ja jopa kirkastaa niiden pölyn peittämiä värejä. Sisustuksen viihtyisyyden kannalta on hyvä huomioida myös ei visuaaliset asiat kuten ilman raikkaus ja puhtaus.

Päivän päätteeksi paras palkinto odottaa kodin uurastajaa, kun hän pääsee nukkumaan omaan vuoteeseen puhtaiden lakanoiden ja raikkaan peiton lämpöön.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.