Ruutua pintaan

Vaalean sävyinen ruudukkokuvio luo tilaan modernin kotoisen tunnelman.

Riina Ek

Ruutukuvioiset kankaat ovat vaatetuspuolella suosittuja kuvioaiheiden klassikoita, joita löytyy jokaisen sesongin mallistoista niin vaatteista, asusteista kuin käsilaikkuista. Ruudut ja ristikot tuntuvat varmoilta selkeiltä kuosivalinnoilta, mutta syystä tai toisesta niiden käytön kanssa sisustuspuolella tunnutaan olevan varovaisen harkitsevia.

Ruutumotiiveilla on pitkät perinteet brittiläisessä kulttuurissa jossa ruutuaihetta yhdistellään sisustuksessa raitojen ja kukkakuvioiden kanssa rohkean huolettomasti. Ruutukuvioita on helppo yhdistellä muihin kuvioaiheisiin, mutta ehkä ensin meidän suomalaisten täytyy rohkaistua valitsemaan ruutukuviota kotiimme. Ehkä pelkäämme, että lopputuloksesta tulee maalaiskartano tai mökkimäinen eikä raikas ja moderni.

Oikean värinen ruutukuvio istuu hyvin uusiin ja vanhoihin asuntoihin sekä sen avulla voidaan luoda kodin tiloihin positiivisella tavalla kodikkuutta. Lisäksi kuvio toimii erinomaisesti erityylisten kalusteiden sekä esineiden yhdistelmissä.

Muutaman peruslähtökohdan avulla varmistetaan selkeä ja onnistunut ruutupinnan valinta. Puhuttaessa ruuduista voimme heti kättelyssä unohtaa kaikki tasaruutuiset pöytäliinakuosit ja suunnata kohti modernimpia sekä hienovaraisemmin toteutetumpia ruutu- ja ristikkopintoja.

Valittaessa ruutukuviointia kiinteämpiin pintamateriaaleihin, kuten tapettiin tai verhoilukankaaseen, kannattaa etsiä vaihtoehtoja joissa ruutujen välillä ei värillisesti ole suurta kontrastia. Hienovaraisemman värikontrastin avulla varmistetaan, ettei pinta vilistä katsojan silmissä tai aiheuta levottomuutta tilassa oleskeltaessa.

Jos sisustukseen mielitään rohkeampaa ruutujen ja kukkakuvioiden kombinaatiota, varmoja vaihtoehtoja löytyy tapetti- ja tekstiilimallikirjoista, joihin ammattilaiset ovat valmiiksi koordinoineet värillisesti sekä kuviollisesti yhteen sointuvia kokonaisuuksia.

Orgaanisia kuvioita omaavia tapetteja valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota kuvion raportin toistuvuuteen, jottei kuviota kerrattaessa pintaan muodostuisi häiritseviä viivoja tai piilokuvia.

Tässä suhteessa ruudulliset ja ristikko aiheet ovat varmempi valinta sillä niissä kuvio toistuu suoraviivaisena ja kaavamaisena jatkumona. Seinäpinnassa ruudukko tarjoaa myös mahdollisuuden harkittuun perspektiivillä leikittelyyn, sillä eri paksuisilla viivastoilla on mahdollista korostaa tilan korkeutta tai leveyttä.

Kodin sisustusratkaisuissa saattaa jumiutua tuttuihin ja turvallisiin kuviovalintoihin. Ehkä olisi kuitenkin aika vaihtaa kukka- tai raitakuviot uuteen ja ottaa askel kohti ruudullisempaa ratkaisua.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.