Rehellinen retrosisustus

Rehellistä retrotunnelmaa, kuvissa nähtävillä värejä, pintamateriaaleja sekä arjen esineitä vuosikymmenten takaa.

Riina Ek

Retrotyyli; toiset ihannoivat sitä ja toisia se puistattaa. Sisustuksen, huonekalu- ja tuotemuotoilun kentällä viisi-, kuusi ja seitsemänkymmentäluvun vaikutteet ovat olleet taas voimakkaasti nähtävillä. Kirpputoreilta, vanhantavaran liikkeistä, kierrätyskeskuksista sekä vinteiltä löytyneille vanhoille huonekaluille ja esineille on avautunut uusi elämä retrosisustuksen huomasta.

Tapettien ja tekstiilien kohdalla kuusikymmentä- ja seitsemänkymmentäluvun vanhat kuosit on otettu uudelleen tuotantoon, jotta retrosisustusta hamuavien olisi mahdollista jäljitellä ajan tyyliä täysipainoisesti.

Poikkesin hiljattain merkillisen mielenkiintoisessa rintamamiestalossa. Suurien kuusten suojassa hämäränä talvipäivänä maalia hilseilevä talovanhus ei pahemmin puhutellut katsojaansa. Astuttaessa sisään keltaisen vihreään seitsemänkymmentäluvun keittiöön vaikutuin kodin aidosta tyylittelemättömästä retrosisustuksesta.

Kotia ei ollut sisustettu tarkoituksenmukaisesti retroksi vaan kaikki hankinnat olivat säilyneet vuosien takaa aidolta aikakaudelta. Kotia ei ollut muunneltu muoti-ilmiöiden mukaan eikä sisustuslehtien trendikkäät vaikutteet ollut saaneet otetta talovanhuksen sisustuksiin. Kaikki elementit olivat olleet vuosikymmeniä paikallaan ja niissä näkyi ajan patinaa.

Suunnittelijan näkökulmasta miljöö oli varsin inspiroiva, koska siinä ei ollut mitään teennäistä, kaunisteltua tai ylikorostavaa elementtiä.

Vierailu talossa oli aito harppaus vuosikymmenien taakse kuusi- ja seitsemänkymmentäluvuille; värit, kuviot ja huonekalut kertoivat tarinoita aikakauden ilmiöistä. Kodin väripaletti oli ajalle tyypillisesti pirteän rohkea kokoelma appelsiinin oranssia, myrkynvihreää, täyteläistä turkoosia, okrankeltaista ja tomaatin punaista.

Vanhan television puuverhoilu, viininpunainen lankapuhelin ja kukkatarrat keittiönkaakeleissa täydensivät kokonaisuutta täydellisesti.

Nykypäivänä retrosisustuksen luominen ei välttämättä ole helppoa tai edullista. Ajanhengen tavoittelu vaatii sisustajalta vaivannäköä kaluste- ja esine etsinnöissä. Sen lisäksi myös vanhojen huonekalujen kunnostus ja uudelleenverhoilu voi saada karsastelemaan retrotyyliin puhdaslinjaista toteutusta.

Tyylin toteuttaminen vaatii myös sisustajalta rohkeutta ja hyvää värien hallintaa, sillä kuusi- ja seitsemänkymmentäluvulla väriyhdistelmät olivat villejä ja voimakkaita.

Näitä aitoja retrokoteja on vielä nähtävillä joidenkin vanhojen talojen ovien takana. On harmillista ettei museoihin pystytä säilömään kokonaisia taloja sisustuksineen.

Mutta jos tällainen hiomaton timantti sattuu kohdalle, on syytä tallentaa sen tunnelma valokuviin ja muistiin, jotta myöhemmin siitä voi poimia niitä aitoja retrovaikutteita omiin projekteihin.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.