Kivitalon lämpöä ja viileyttä

Kuvia kivielementtien asennuksesta ja valmiista eristerapatusta kokonaisuudesta.

Riina Ek

Suomalaiset rakastavat puuta. Se on luonnonvara, jota meillä on omasta takaa ja sen työstäminen pienesineistä taloihin asti on aina kuulunut osaksi identiteettiämme. Rauhoitumme metsässä puiden seurassa ja saunassa parannamme terveyttä vihdan voimalla.

Puun takaa tulee myös fakta, että energiamääräykset hankaloittavat esimerkiksi hirsitalorakentamista ja avaavat väylää kivitalorakentamiselle, kertoo rakennesuunnittelija Jarkko Perälä.

Kivitalon eduiksi Perälä kertoo seinärakenteen tiiviyden, hengittävyyden ja massiivisuuden. Massiivisuus ei kuulosta ensi kuulemalta sisustussuunnittelijan korvaan hyvältä asialta, mutta sen ansiosta kivitalo pystyy varamaan tarvittaessa lämpöä ja viileyttä seinärakenteeseen. Joten kesällä kivitalo pitää lämmön ulkona ja talvella taas sisällä.

Modernin sisustajan kannalta kivitaloissa houkuttelee ikkunan puitteiden ja katon rajan listattomuus sekä kokonaisuuden selkeälinjaisuus. Seinärakenteen kantavuus mahdollistaa esimerkiksi isompien ikkunapintojen toteutuksen helpommin, Perälä kertoo.

Kivitalojen kohdalla sisustajan ja rakentajan tulisi kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota tilojen akustiikkaan, sillä monissa kivitaloissa kaikuongelmia ilmenee korkeiden huonetilojen ja kovien materiaalin yhtälöstä.

Kivitalon runkovaihe mielletään monesti aikaa vieväksi ja vaivalloiseksi, muun muassa tästä syystä pientalopuolella eristerapatut betonielementtitalot ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia rakentajia.

Betonielementtitalo haastaa markkinoilla olevat puutalopaketit energiatehokkuudellaan ja perinteiset kivitalot nopeudella ja vaivattomuudella. Eristeellä vuorattujen kivielementtien asennus kestää yksikerroksiseen 150-neliöisen kivitaloon vain yhden päivän. Näin talo saadaan runkovaiheessa tehokkaalla aikataululla harjakorkeuteen ja säältä suojaan.

Valmistalon myyntiperusteluita ovat helppous, nopeus ja vaivattomuus. Perälän mukaan näissä asioissa kivielementtitalo ei jää kalkkiviivoille. Ja vaikka elementtitalo saattaa kuulostaa tylsältä laatikolta, on siinä mahdollista tehdä aivan samaan tyylin arkkitehtuurillisia ja sisustuksen kannalta toimivia pohjaratkaisuja kuten kaikissa muissakin talovaihtoehdoissa.

Näillä aineksilla saadaankin elementtikivitalosta muovattua koko perheen unelmakoti.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.