Riina Ek

Kulttuuria ja sydämen sivistystä

Kahvila ja puoti Lillanissa voi nauttia kahvista sekä yhteisöllisyydestä.

Riina Ek

Repivän kiireen ja sekavan arjen keskellä on ihanaa kun yllättäen löytää keitaan jossa on vanhan ajan palveluhenkeä ja rentouttava tunnelma.

Kahvila ja puoti Lillan on muutakin kuin kauniisti sisustettu kahvila tai houkutteleva putiikki. Kahden tarmokkaan naisen, Jaana Karjalaisen ja Sara Bäckströmin, kahvila ja puoti -idean taustalla piilee monitahoinen tavoite tarjota asiakkaille yhteinen yhteisöllinen olohuone. Hyvinkääläinen Jaana Karjalainen kertoo Lillanin olevan käytännön kokemuksen kautta syntynyt haave, joka on nyt toteutunut.

Kahvilan tarkoituksena on rikkoa rajoja; saada ihmiset tutustumaan toisiinsa ja naapureihinsa. Yrittäjät haluavat huomioida asiakkaita asioilla, joita ovat itse monesti jääneet kaipaamaan. Lillanissa on varattu tilaa lapsille ja lastenrattaille. Pöytäpintaa on varattu niin, että esimerkiksi koululaiset voivat tehdä läksyjä kahvilassa koulun jälkeen. Syötävää ja juotavaa löytyy kaikenikäisille asiakkaille.

Liiketilasta on mahdollista vuokrata erillinen tila omille tilaisuuksille kuten kokouksille, syntymäpäiville tai kutsuille. Monipuolinen kirjallisuus-, askartelu- ja taidetoiminta tulee myös olemaan osa Lillanin toimintaa, mutta rennolla tavalla kahvikupin ja läsnäolon keinoin.

Kahvilan rennon olohuonemaisen tunnelman luovat huonekalut, jotka ovat kombinaatio vanhaa ja uutta. Vanhat elämää kokeneet huonekalut ovat omien ja ystävien isovanhempien vinteiltä haalittuja aarteita. On nojatuoleja, joissa voi viipyä tovin jos toisenkin katsellessa seinillä ripustettuja näyttelyitä tai lukiessa kirjaa.

Tilan toiminnallisuus ja kalusteiden sijoittelu on kuitenkin harkittua niin, että tilaa on kulkea rattailla tai rollaattorilla.

Valitettavaa on, ettei kahvila sijaitse aivan kävelymatkan päässä kotikulmiltamme vaan lähellä merta Helsingin Lauttasaaressa. Tämän tyylisiä uniikkeja ideoita soisi putkahtavan enemmänkin esille sekä kovasti toivoisi ihmisten löytävän niiden luokse.

Läheltämme löytyykin Lillanin esikuva Riihimäen Pompoti, jonka lämpimästä palvelusta ja neuvoista Karjalainen on hyvin kiitollinen. Vaikutteita yrityksen toimintaan ja liiketilan sisustuksekseen on poimittu myös naapurimaidemme Ruotsin ja Norjan kahvilaoivalluksista.

Lillanin konsepti puhuttelee ja koskettaa kahvila- ja ravintolaketjujen hämärtämää asiakasta aitoudella ja persoonallisuudellaan. Karjalainen kuvaileekin runollisesti Lillanin palvelukonseptia rentouttavaksi sydämen sivistykseksi.

Riina Ek

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet