Riina Ek

Viihtyisä lastenhuone

Ruohonvihreä ja selkeästi kalustettu lastenhuone kutsuu leikkimään.

riina ek

Mistä on lastenhuoneen sisustus tehty? Väreistä, leikkimielisyydestä, toiminnallisuudesta ja rikkaasta mielikuvituksesta.

Kodin nuorempien asukkaiden huoneita sisustettaessa tai muokattaessa on tärkeätä muistaa, että huone on varmasti asukkaalleen mieluinen. Ja vaikka huone poikkeaisi selkeästi kodin muusta tyylistä, on lastenhuoneissa väreillä sekä kuvioilla kikkailu piristävä lisä koko kodin tunnelmaan.

Lasten ja nuorten huoneita sisustettaessa avautuu mahdollisuus käyttää kuvioita sekä värejä vapaammin ja villimmin. Kuitenkin ennen tilan toteutusta on viisasta pohtia millä aikavälillä huonetta aiotaan uusia.

Ikään sidonnaiset kuvioaiheet, tapeteissa ja boordeissa miellyttävät aikansa, mutta huutavat muutosta lapsen varttuessa. Jos jo etukäteen tulee tunne ettei tarmoa tai taitoa tapettien uusimiselle löydy, voi hyvin harkittu maalisävy olla turvallisempi vaihtoehto.

Kuvioaiheita valittaessa kannattaa vanhempien silmäillä niitä lapsen näkökulmasta, jotta ei kuvio ole liian levoton tai pelottava. Vilkas mielikuvitus ja yön pimeä voivat herättää kuvioaiheista yllättäviä pelottavia asioita henkiin.

Lapsien tapa käyttää ja kokea värejä on virkistävä tuulahdus omille totutuille tavoille, joskin joskus se vaatii kultaisen keskitien löytämistä.

Esimerkiksi, kun aikuinen lakkaa kyntensä hyvin määrätietoisesti yhdellä värillä, on alle kouluikäisen tytön unelma saada jokaiseen kynteen eri sävy.

Huonekalujen sijoittelua ja hankintaa kannattaa toteuttaa silmällä pitäen tilan toiminnallisuus ja muokattavuus. Peruskalusteiden, sängyn ja kirjoituspöydän lisäksi on hyvä varmistaa, että kätevää säilytystilaa löytyy tarpeeksi.

Leluille, kirjoille, harrastusvälineille ja vaatteille tulee varata omat paikat, jotta edes vanhempien siivotessa huonetta tavaroita ei tarvitse sulloa yhteen kaappiin tai sängyn alle. Lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää valaistukseen.

Tilasta tulisi löytyä riittävästi valon lähteitä päivän eri rutiineihin. Hyvän yleisvalon lisäksi kannattaa tuumailla kuinka paljon tila vaatii muita valon lähteitä, kuten kohde-, työ tai yövaloa.

Vanhempien ja lasten yhteisten ajatusten pohjalta voidaan luoda herkullisia, omaleimaisia ja kiehtovia tiloja värien sekä pintamateriaalien avulla.

Omaksi koettu tila ja oma rauha ovat lapselle tärkeätä. Heille merkittävä asia kodin viihtyvyydessä on, että heidän oma ajatusmaailma ja arki ovat luontevana osana kotia.

Riina Ek

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet