Riina Ek

Suomalaisia kiehtoo rakentaminen ja sisustaminen

Kuvassa Kokkolan Asuntomessukohde 35 Jämerä-Cubistic, talon ulkoasussa ja sisätiloissa jatkuu yhtenäinen kulmikas linjakkuus. 

Suomen Asuntomessut, Antti Ahtiluoto

Kotien rakentaminen ja sisustukset kiehtovat kadunkulkijoita. Tänä vuonna Kokkolassa järjestettävät Asuntomessut ovat houkutelleet paikalle yli 80 000 vierasta. Messuilla esitellään 40 kohdetta, joista löytyy esimerkki koteja eri-ikäiselle ja elämänvaiheessa oleville asukkaille, sinkusta senioriin. Messualueen miljööstä mielenkiintoisen tekee alueen asemakaava, joka rakentuu symmetrisinä pyöreinä katu kehinä kerrostalo ytimen ympärille.

Asuntomessut on hieno tilaisuus päästä sallitusti kurkistamaan erilaisiin talomalleihin, pohjaratkaisuihin ja sisustuksiin. Talonrakennusta suunnittelevalle se avaa silmät tilojen koon ja avaruuden hahmottamiselle. Tarkasteltaessa talon pohjaratkaisua paperilla on suuren osan ihmisiä vaikea oikeasti hahmottaa, onko tila avara vai kapea. Siksi aidon kokoiseen miljööseen hyppääminen on tärkeätä. Messukohteiden sisätilat eivät välttämättä ole aitojen asukkaiden tulevia koteja vaan tuotelainoilla siististi sisustettuja esittelykohteita, mutta silti niistä voi oppia ja havainnoida monenlaisia sisustuksellisia seikkoja. Erityisesti huonekalujen mittojen suhteutus tilaan on monesti haasteellista, joten erikokoisissa tiloissa voi pohdiskella minkä kokoiset kalusteet istuvat tai eivät istu huoneeseen.

Uteliaisuus ja kiinnostus täytyy kuitenkin muistaa pitää hyvien tapojen mukaisena liikuttaessa muualla kuin messualueella. Rakentaminen ja uudisalueet herättävät paljon kiinnostusta, ja niin sanottuja ihmettelijöitä kaupunkien uudisalueilla köröttelee ympäri kortteleita päivittäin. Olen itsekin kiinnostunut kotikaupungissa tapahtuvista ja rakenteilla olevista asioista, mutta uteliaiden luonteiden tulisi huomioida, ettei riko ihmisten yksityisyyden rajoja.

Tiedonjanoisia kannustan suuntaamaan kesäisin järjestettäville Asunto- ja Loma-asuntomessuille, joissa pääsee kurkistamaan monien ovien taakse. Messuilla on mahdollista katsella ja taivastella rauhassa taloja, sisustuksia sekä pihoja. Esitteillä on monenlaisia sekä kokoisia kohteita, omakotitaloja, rivitaloja ja kerrostaloja, joten messuilta löytyy paljon näkemistä uteliaille silmille ja pohdittavaa mahdollisille rakentajille. Ensi vuosinahan asuntomessut tulevat sijaitsemaan eteläsuomalaisille maantieteellisesti suosiollisissa paikoissa eli 2012 Tampereella ja 2013 Hyvinkäällä.

Messutiedot Suomen asuntomessut, www.asuntomessut.fi

Riina Ek

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet