Riina Ek

Ajattomat ja ennakoivat sesonkivalmistelut

Kodin joulusisustus kannattaa luoda kestävien peruselementtien ympärille, jotka palvelevat vuodesta toiseen. Peruselementtejä voi vuosittain muokata uudennäköisiksi kokonaisuuksiksi joulukukkien ja kynttilöiden avulla.

Riina Ek

Joulusesonkiin valmistautuminen alkaa osassa kodeista jo monta kuukautta ennen joulua ja osassa vasta aivan sen kynnyksellä. Ulkomailla matkustellessa joulutunnelmiin pääsee uppoutumaan jo keskellä kesää, koska esimerkiksi Lontoon Harrods-tavaratalon jouluosasto aukeaa yleisölle heinäkuun lopussa.

Ekologinen ja taloudellinen tapa koristella koti sekä valmistautua sesongin huumaan on luoda oma selkeä tyyli, jolla jouluun valmistaudutaan.

Joulukoristearsenaalia ei ole tarpeen uusia joka vuosi vaan paras on koordinoida se sopimaan kodin sisustuksen värimaailmaan. Kokonaisuutta voi tarpeen tullen piristää ja täydentää harkituilla elementeillä, mutta ennen joulukoristeiden ostoshurmiolle antautumista kannattaa kaivaa koristelaatikot varastoista esille ja palauttaa mieleen mitä kaikkea ihanaa edellisvuosina on tullutkaan hankittua.

Joulukuusi on oman mittapuuni mukaan joulun tärkein sisustuselementti ja tunnelmanluoja. Merkillistä suomalaisten keskuudessa tuntuu olevan, että kuusen hankinta jätetään monessa taloudessa viime tippaan.

Kuusen hinnoista napistaan vuodesta toiseen sen sijaan, että kuusi hankittaisiin sekä tuotaisiin sisään hyvissä ajoin ja nautittaisiin siitä pitkään koko rahan edestä. Kotimainen metsäkuusi on kestävä ja ekologinen valinta, jonka tuoksusta ja tunnelmasta voi nauttia useamman viikon ajan eikä vain muutaman päivän joulunpyhinä.

Tulevan vuoden jouluaskareita jouduttava ja helpottava tapa on kirjata muutama asia ylös kuluneesta joulusta. Onnistuneet reseptit ja niillä valmistetut ruuat kannattaa merkitä muistiin, koska vuodessa varmasti unhoittuu miten onnistunut ruiskuorrutus kinkkuun tehtiin ja kauanko sitä paistettiin.

Edellisvuoden joulukortit on suotavaa koota talteen. On kuitenkin hyvän tavan mukaisesti lähettää kortti myös niille tahoille, jotka eivät syystä tai toisesta ole edellisvuonna korttia lähettäneet.

Annetuista joululahjoista on joskus tarpeen pitää listaa, jottei salakavalasti ala toistamaan itseään ja antamaan joka joulu samaa yöpaitaa tai kirjaa lahjaksi. Lahjansaajan kannalta on mukavampi, että paketista tulee jotain mitä hän oikeasti tarvitsee.

Esimerkiksi astioita lahjaksi hankkiessa ei kannata alkaa sooloilemaan ja keräämään lahjansaajalle uutta astiastoa vaan tarkkailla vierailulla käydessään mitä astioita kodissa kerätään tai kaivataan. Vuodetekstiilien osalta kannattaa varmistaa käytetty peitto koko ja makuuhuoneen värimaailma.

Pihalla, parvekkeella tai terassilla sesonkivarusteluiden kanssa olisi ihanteellista muistaa maltti ja hyvä maku.

Jouluvalojen ja koristeiden kanssa ei tulisi lähteä kilpasille naapurin kanssa tai liioittelemaan vaikka kuinka olisi sydämeltään jouluihminen. Ulkokoristeiden tarkoitus on olla niin oman perheen kuin naapureiden ilona ja piristeenä.

Ennakoida ja suunnitella voi aina mielin määrin, mutta välillä on parempi luopua liian kunnianhimoisista tavoitteista niin joulun kuin joskus myös sisustusprojektien suhteen.

Parempi pysähtyä hyvissä ajoin nauttimaan sesongin tunnelmasta, kuin kireänä yrittää suorittaa kaikki listaan laaditut suunnitelmat. Onhan se joulu ensi vuonnakin, joten loput hyvät ideat voi kirjata ylös ja jättää hautumaan ensi vuoteen.

Riina Ek

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet