Futuristiset asuinneliöt

Kuvissa kurkistus Futuro-talon värikylläisiin sisätiloihin; vasemmalla keittiösoppi ja oikealla oleskelutila, joka hallitsee pääosaa talon asuinneliöistä.

Riina Ek

Tulevaisuuden asumista spekuloivissa hahmotelmissa ja kuvaelmissa on asuinneliöiden määrä niukentunut kompaktiin laatikkoasumiseen. Toisaalta nykypäivänä pientalorakentamisen puolella ovat talojen koot ja huonemäärät vain kasvaneet jopa tarpeettoman suuriksi.

Ulkomailla suurkaupungeissa pääsee parhaiten kokemaan sen miten kompakteissa neliöissä eletään. Tärkein edellytys on kodin sijainti metropolin läheisyydessä eikä neliöt, lasku- tai säilytystilan määrä.

Suomessa olemme tottuneet sesongin vaihtuessa tinkimään tilasta ja siirtymään kesäkaudeksi mökkien, asuntovaunujen sekä -autojen jopa hankalan ahtaiden neliöiden armoille. Pitkän pimeän talvikauden jälkeen käytännössä asumme ulkona, sisätiloissa vain nukutaan ja pidellään sadetta.

Näyttelykeskus Weegeen tämän kesän vetonaula Futuro-muovitalo sai suunnittelijan tuumailemaan neliöiden hyötykäyttöä, tarpeellista ja turhaa tilaa sekä lisäksi sitä millä pienillä asioilla kylmästä moduulista saataisiin kodinomainen tila.

Ellipsin muotoisen Futuro-talon suunnitteli arkkitehti Matti Suuronen 1960-luvun lopulla hiihtomaja käyttöön. Talo on mielenkiintoinen tutkielma symmetrisen tilan sekä kompaktin moduulitalon toiminnallisuuden asettamista haasteista.

Kodikkuuden kannalta ensimmäinen silmään pistävä asia Futuro-talossa on sisätilojen väri. Kiinteitä pintoja hallitsee räikeät auringonkukan keltainen ja ketsupin punainen väri, onneksi taloa oli myös saatavilla muissakin väreissä. Talon sisätilat ovat yllättävänkin tilavat ja korkeat. Luksusta talossa on ollut huoneen keskellä sijaitseva tulisija, joka toi ehkä pienen elementin luonnollisuutta muovisen tunnelman keskelle.

Asuntovaunuihin ja -autoihin verrattuna Futuro on ilmava sekä siinä tilaa on yllin kyllin. Asuntovaunut ovatkin tilan puutteen ansiosta täynnä kompaktin asumisen erinomaisia oivalluksia. Niiden kompakti säilytystila, muunneltavat oleskelu- ja nukkumistilat sekä tasojen alle piiloon loihdittavat keittiöratkaisut, näyttävät siirtyneen muun muassa Ikean sisustusideoihin ja huonekalujen toiminnallisuuteen.

Pienissä kaupunkiasunnoissa nuo ratkaisut hieman modifioituna helpottavat asumisen ongelmia.

Futuro-talon 1960-luvun avaruusarkkitehtuurissa on piirteitä, jotka viehättävät modernista pelkistetystä sisustustyylistä pitävän sisustajan silmää. Selkeitä muotoja jotka pääsevät esille, koska kokonaisuus ei sisällä turhaa koristelua tai krumeluureja. Mutta ehkä kuitenkin jonkunlaista aitoa materiaalin tuntua tilassa jää kaipaamaan sekä luonnonvaloa olisi toivonut olevan enemmän.

Futuro tarjoaa jollain tasolla aikamatkan niin menneisyyteen kuin tulevaankin. Menneitä sisustustyylejä, asumisratkaisuja ja muotoilua on helppo arvostella ja analysoida, mutta mystistä tulevaisuutta hankalampaa ehkä jopa pelottavaakin yrittää ennakoida.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.