Idearikasta värisuunnittelua talon ulkopintoihin

Kaupunkialueella kaavamääräykset sanelevat suunnan värimahdollisuuksille.

Riina Ek

Kesän kynnyksellä löytyy monen omakoti- ja kesäasunnon omistajan tehtävälistalta talon maalaaminen tai rappaaminen. Talon ulkopintojen käsittelyyn tulee varata riittävästi aikaa ja oikeat välineet, mutta koko projektin tärkein kulmakivi on huolellinen suunnittelu ja ideointi.

Talon ulkoasun luonteen ja värien määrittely on aivan yhtä tärkeätä kuin sisätilojen värit ja sisustus. Ihanteellisinta kokonaisvaltaisessa suunnitelmassa olisi jos ulko- ja sisätilojen väliltä löytyisi selkeä yhteys.

Kokonaisuuden hallinta on valttikortti, jolla luodaan persoonallinen oman näköinen ulkoasu talolle. Vaikka rakennuksissa eniten värialuetta on seinäpinnoissa, tulisi kaikki värit koordinoida ja pohtia kokonaisuutena.

Seinäpinta on vain yksi väri, jonka tunnelmaan, sävyyn ja lopputulokseen vaikuttavat talon muut värilliset osat kuten katto, sokkeli, ovet, nurkkalaudat, ikkunanpielet, räystäskourut sekä erilaiset säleiköt ja tehosteosiot.

Kaupunkialueella kaavamääräykset sanelevat suunnan värimahdollisuuksille. Mutta värin luonne ja tunnelma määrittyy valitun tummuusasteen, puhtauden ja kokonaisuuden kautta.

Tarkasteltaessa esimerkiksi uudisalueiden siniharmaiksi määriteltyjä kadunpätkiä löytyy niiden varrelta sävyjä aina vaaleansinisestä tummanharmaaseen, joten liikkumavaraa määritellyn värin puitteissa tuntuu olevan.

Rakennuksen pintamateriaali, ikä ja muotokieli antavat vakaan suunnan värien suunnittelulle, mutta kaavoihin ei kannata kangistua vaan ideoida vapaasti kohti omannäköistä kokonaisuutta. Inspiraatiota talon ulkopintojen väritykseen kannattaa etsiä erilaisilta asuinalueilta ja eri-ikäisistä kaupunginosista.

Kotimaan kaupungeista löytyy paljon mielenkiintoisia asuinalueita, joihin kannattaa lähteä seikkailemaan kameran kanssa.

Jotta talo olisi edukseen vuodenajan vaihtuessa, on hyvä pohdiskella, että väri toimii niin vihreällä kesätaustalla kuin valkoisen talven keskellä. Niihin liittyen kannattaakin harkita halutaanko kylmän vai lämpimän sävyinen väritys sekä kuinka murrettuja tai taitettuja valitut sävyt ovat.

Suunnittelun apuna kannattaa hyödyntää myös rautakaupoista löytyviä valmiita värilastuja, joihin ammattilaiset ovat koonneet yhteen sointuvia talonvärityksiä.

Suomalaiseen katukuvaan kaipaisi rohkeutta värien käyttöön. Mielenkiintoisen ja rohkean väriset talot jäävät mieleen, piristävät katukuvaa ja inspiroivat muitakin värivalinnoissaan.

Talon värikysymyksien kanssa painivalle tie kohti rohkeampaa lopputulosta alkaa muutaman kokeilusävyn hankinnalla. Värikokonaisuuden tarkastelu aidossa miljöössä helpottaa valintojen tekemistä ja lopputuloksen hahmottamista.

Huolellisesti hiottu värimaailma ulkopinnoissa ei rajoitu vain päärakennukseen vaan toistuu muissakin tontilla olevissa rakennuksissa. Aidat, portit ja muut pihaelementit voi myös nivoa osaksi värikokonaisuutta.

Värien toistossa kannattaa pitää pilke silmäkulmassa eikä lähteä liian vakavamieliseen värittämiseen, vaikka täydellisessä pilvilinnaunelmassa auton värikin ehkä sointuisi talon sävyyn.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.