Kaihdinratkaisuilla aurinko- suojaa ja yksityisyyttä

Vuodenajat ja valonmäärän vaihtelut tekevät kotiemme verhoratkaisuista haasteellisia ratkoa. Kesäisin valoa on ehkä liikaakin ja tiloihin kaivataan pimennys- sekä viilennysratkaisuja.

Talvikaudella pimeyden vallatessa suuren osan päiväntunneista kotimme ovat kuin valaistuja akvaarioita ja vailla näkösuojaa.

 

Millaisia aurinkosuoja ja näköestevaihtoehtoja tulisi sitten harkita; rullaverhoa, sälekaihtimia vai ehkäpä pystylamelleja?

Jokaisella kaihdintyypillä tuntuu olevan mörkönsä menneisyydessä, jonka vuoksi ne eivät kodin sisustajan korvaan kuulosta houkuttelevilta vaihtoehdoilta.

Rullaverhon epätrendikäs mielikuva juurtaa juurensa 60- ja 70-luvun räikeisiin rullaverhoihin, joista aika ajoi ohi muodin vaihduttua, mutta verhot pysyivät ikkunoissa, koska mekanismit kestivät.

Sälekaihtimet taas saattavat tuntua tavanomaiselta ja harmaiden pölyisten toimistojen ratkaisulta. Pystylamellit puolestaan palauttavat mieleen 80-luvun ankeat pankkikonttorit.

 Kaihtimien myyntiin erikoistuneen Värikaihdin Väinö Jukka KY:n Sari Jukka avasi ajatuksia siitä miten moderneja ja sisustuksellisia ratkaisuja edellä mainitut kaihtimet voivat oikein toteutettuna olla.

Hän myös kertoi miten ne parhaiten palvelevat suomalaista kotia.

 Sari Jukka toteaa nykypäivän rullaverhokuosien olevan hennon abstrakteja sekä ajattomia, joten ne palvelevat ja kestävät katseita koko verhon käyttöiän.

Pimentävien rullaverhojen osalta, poiketen menneisiin vuosiin, ne eivät enää ole mustia tai nurjalta puolelta hopeisia vaan molemmin puolin valkoisia.

Valkotaustaiset pimennysverhot ovat myös paras vaihtoehto tilan viileänä pitämisen kannalta.

 Pystylamellit ovat linjakas, moderni ratkaisu muun muassa kivitalojen korkeisiin ikkunoihin, joissa rullaverhon korkeus ilman saumaa loppuu kesken. Sari Jukka toteaa myös lamelleilla olevan käytännölliset toiminnalliset ominaisuudet eli verhojen sulkeminen, avaaminen ja raottaminen onnistuvat vaivattomasti.

 Sälekaihtimien valintaan uutta ilmettä tuovat useat värivaihtoehdot. Ammattilaisen mukaan omaperäisemmän sälekaihdinratkaisun saa valitsemalla leveämmät tai kapeammat säleet perinteisin säleleveyden sijaan.

 Lasitetut parvekkeet ovat myös kompastuskivi suomalaisissa kodeissa.

Jukka harmitteleekin, ettei niiden lämmönsuojaukseen osata hakea ratkaisua vaan tuskaillaan kuumien parvekkeiden kanssa ja hylätään ne kokonaan lämpimiksi kesäkuiksi. Kaihdinratkaisuja on paras lähteä selvittämään ammattilaisen avulla.

Pahin ongelma kotiemme ikkunasuojaus pulmissa on, että pyrimme ratkomaan ne omin avuin mahdollisimman edullisilla vaihtoehdoilla.

Mittatilaustyönä teetetyt kaihdinratkaisut kestävät kulutusta, aikaa ja katseet. Ne ovat myös tae sille, että valitsemme varmasti kaikista toimivimman ratkaisun kotimme ikkunoihin.

RIINA EK

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä. Riina Ekin muotoilua käsitteleviä kirjoituksia myös Aamupostin nettisivujen (aamuposti.fi) blogit-osastossa.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.