Keittiö on kodin toiminnallinen sydän

Toimivassa keittiössä ruuanlaitto on vaivatonta ja mukavaa ajanvietettä.

Riina Ek

Ostettaessa asuntoa, rakennettaessa taloa tai remontoidessa vanhaa kotia nousee keittiö yleensä tärkeimmäksi lähtökohdaksi koko projektille. Omakotitalon rakentajilla saattavat lupa- ja tonttiasiat olla vielä epäselviä, mutta haluttu keittiö on tiedossa jo heti alkumetreiltä saakka. Sykkivä kodin sydän määrittelee luonteen koko sisustukselle ja on tae vaivattomalle arjelle.

Keittiö tilana on muuttunut radikaalisti viimeisten vuosikymmenien aikana. Aiemmin keittiö oli suljettu ruuanlaiton keskus, jossa emäntä saattoi hääriä ja tiskailla esiliina päällä omassa rauhassa. Nykypäivän keittiöt ovat avoimia ja toivottavat tervetulleeksi koko perheen sekä vieraat ruuanvalmistusprosessiin.

Toiminnallisuudeltaan keittiöt ovat harpanneet teknisempään suuntaan, sillä enää ei riitä vain runsas kaappi- ja laskutila vaan metsästetään persoonallisia pintamateriaaleja, erikoishanoja, integroituja kodinkoneita ja luksuslaitteita.

Pohdiskeltavaa herättää myös keittiöiden kasvanut koko. Koon lisäksi varustelutaso vaatimukset ovat lisääntyneet vuosien saatossa, vaikkei ehkä into laittaa ruokaa tai leipoa tunnu lisääntyneen valmisruokakulttuurin vallitessa. Tyylikäs keittiö kaikilla laitteilla onkin jossain talouksissa ehkä enemmän kodin imagon kohottaja kuin ruuanlaiton apuväline.

Oli suunniteltu uusi keittiö iso tai pieni; tärkeintä on sen toiminnallisuus ja vaatimukset oman arjen lähtökohtien kannalta. Viinikaapille tai kookkaalle kahvikoneella ei kannata uhrata tilaa vain siksi että ne ovat nyt muodikkaita tai lähteäkseen varustekilpailuun ystävien tai naapureiden kanssa.

Keittiön toimivuuden visualisointi esimerkiksi käsin piirretyn luonnoksen ja ideakartan avulla auttaa hahmottamaan, että kaikille tarvituille tavaroille on luontevat paikat. Omien leivonta ja ruuanlaitto tottumusten mukaan tulee harkita kuinka paljon kaappeja, laatikoita ja laskutilaa tarvitaan. Lisäksi on hyvä määritellä millaista valaistusta keittiön eri toimintoja varten tulisi olla.

Keittiöalan ammattilaiset osaavat huomioida monet toiminnalliset ja tekniset seikat suoralta kädeltä, joten kaikkia ongelmia ei kannata yrittää ratkoa itsekseen.

Keittiön pintamateriaaleja, muotoja ja värejä suunniteltaessa on objektiivinen tarkastelu paikallaan. Kriittisten lasien läpi kannattaa tarkastella kokonaisuuden ajattomuutta ja käytännöllisyyttä. Keittiön valinta on pitkäaikainen kiinteä ratkaisu, jota ei kannata tehdä vain trendien tai hetken ihastuksen pohjalta.

Hyvää ruokaa voi laittaa hyvin pelkistetyssäkin keittiö miljöössä, mutta ruuanlaittajan kannalta oikein varusteltu ja hyvin suunniteltu keittiö tekee kokkaamisesta vaivatonta sekä motivoi siistimään syntyneet sotkut. Toimiva keittiö on houkutteleva ja inspiroiva kodin keskus, jossa perheen jäsenten ja vieraidenkin on helppo tarttua kauhan varteen.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.