Vihreää energiaa sisustukseen

Viherkasvit ja yrtit tuovat positiivista energiaa kodin tunnelmaan. Oikealla yksityiskohta Lena Louisa Meyerin suunnittelemasta versopöydästä (Sprout table). Pöydän keskelle sijoitetulla koristeellisella kasvatusalustalla on mahdollista idättää taimia.

riina ek

Vihreät kasvavat sisustustuotteet ja innovaatiot sisätiloihin ovat olleet mielenkiintoinen ilmiö kevään huonekalu-, sisustus- ja puutarhamessuilla. Sisäpuutarhat, yrttien ja viherkasvien kasvatus ovat kauden innovaatioissa olleet yllättävällä tavalla integroituna osaksi kodin kalusteita, pöytiä, tuoleja ja valaistusta.

Kodin viherkasvit eivät enää roiku simpukankuori- tai naruamppeleissa vaan ne ovat hienosäädetty osaksi sisustusta ruukkujen, sommittelun ja kasvivalintojen avulla. Kukkapöydät ja ikkunan pielet eivät vyöryä viidakkomaisesti eri lajisia viherkasveja vaan tyylitellyssä sisustuksessa viherkasvi sommitelmat muodostuvat useamman samannäköisen kasvikokonaisuuden monistamisesta.

Kasvit ovat samaa lajia, kokoa ja ne istutetaan samanlaisiin ruukkuihin sekä asetellaan ryhdikkäästi riviin.

Runsaammassa ja rönsyilevämmässä sisustuksessa voivat eri lajin kasvit olla koordinoiduissa ryhmissä erilaisissa ruukuissa. Kasvisommitelma kootaan niin, että ruukut sekä kasvit omaavat jonkun yhteisen linjan ja sopivat kokonsa puolesta yhteen.

Vehreät viherkasvit ovat luonteva osa pohjoisten kotien sisustusta. Ne luovat kaivattua vihreää energiaa sisätiloihin pitkän värittömän talvikauden aikana. Joskus kuitenkin tuntuu kummalliselta, että tilan ainut pieni ikkuna tilkitään viherkasveja täyteen ja estetään luonnonvalon pääsy tilaan sekä näköyhteys ulos.

Kasvaessaan kasvit tietenkin vain rönsyilevät enemmälti ikkunan peitoksi, joten kasvien reipas karsiminen voi välillä tuoda piristävän muutoksen tilan tunnelmaan.

Rehellinen vihersisustaja karsii kuihtuneet kasvit ja yrtit pois, sillä ne eivät tuo tilaan positiivista tunnelmaa. Osalla ihmisistä on vain luonnollinen taito herättää kasvit haudan takaa henkiin, mutta jos ei satu kuulumaan tähän viherpeukaloiden ryhmään on kasvien raappamat parempi heittää roskiin ja harkita uusien hankkimista.

Uusien kasvien kohdalla kannattaa varmistaa, millaisessa kasvuympäristössä viherkasvit viihtyvät sekä niiden oikeat hoito-ohjeet.

Viherkasvit parantavat huoneilmaa ja luovat kotiin vihreää positiivista energiaa. Keittiössä rönsyilevät ja tuoksuvat yrtit piristävät tilan ilmettä sekä inspiroivat tuoreesti maustettuun kokkailuun.

Viherkasvit ja yrtit kannattaa suunnitella harkitusti osaksi kodin sisustusta eikä vain sortua ostamaan pakollista palmua tai traakkipuuta ikkunalle nököttämään.

Riina Ek

Kirjoittaja on suunnittelija ja muotoilija Hyvinkäällä ja Uudellamaalla toimivassa Muotokonttori-yrityksessä.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.