Painajainen ilman Peltosta

Kanadan kapteeni Ryan Getzlaf sai päätöserässä Janne Pesosen (kesk.) ja Jarkko Immosen (26) puolustuspäädyssä pulaan.

Lauri Nurmi

Maalivahti Kari Lehtonen oli yksi Suomen joukkueen epäonnistujista, mikä paistoi 3-5-tappion jälkeen miehen kasvoilta.

Lauri Nurmi

Kanada juhli Jordan Eberlen tyhjään Suomen maaliin iskemää viidettä osumaa.

Lauri Nurmi

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (kesk.) palkitsi Leijonien parhaana Jussi Jokisen. Arhinmäki ei astunut jäälle yhdessä Kalervo Kummolan kanssa.

Lauri Nurmi

Miika ja Kristiina menivät naimisiin perjantaina - viis Kanadan voitosta.

Lauri Nurmi

Kanada voitti koko ottelussa aloitukset selvästi, mikä osaltaan ratkaisi lopputuloksen.

Lauri Nurmi

Avauserän laukaukset maalia kohti Suomelle 15–4 ja maalit 2–0. Suomi ei pelannut Kazakstania vastaan vaan pyöritti jääkiekon emämaata Kanadaa. Edellisenä iltana avauserän vastaava laukaustilasto oli ollut Ranska-koitoksessa Leijonien hyväksi maltillisesti 11–6. Kanada-otteluun Suomi vyöryi sinivalkoisena aaltona, ja neloskentän laituri Antti Pihlström pomppasi korkealle päin pleksiä johtomaalin kunniaksi jo ajassa 5.53. Niko Kapasen antama syöttö jäi hieman taakse, mutta energiahyökkääjä Pihlström otti kiekon taidokkaasti luistimella mukaansa läpiajoon. Tunnetusti erotuomarit eivät vihellä vaahteralehdille jäähyjä helposti.

Kyle Quincey sai murjoa Leo Komarovia poikittaisella mailalla raitapaidan silmien edessä melkein kymmenen kertaa, ennen kuin seepran käsi nousi pystyyn jäähyn merkiksi. Komarov osoitti iskunkestävyyttä, jota vastustajan maalin edessä vaaditaan, jos Leijonat haluaa juhlia MM-kultaa. Alivoimalla Kanada hankki toisen jäähyn, eikä lopulta kestänyt sitä loppuun saakka. Kapteeni Mikko Koivu huudatti täyttä areenaa kymmenen minuutin pelin jälkeen, 2–0. Ja vaikka MM-kilpailuissa kaupalliset katkot antavat köysissä roikkuvalle joukkueelle kahdesti erässä hengähdystauon, Kanadan valmentaja Brent Sutter otti aikalisän. ”Otin aikalisän tuodakseni kuria peliimme”, Sutter perusteli lehdistötilaisuudessa.

Mieleeni palautuivat entisen Leijona-kapteenin Ville Peltosen sanat keväältä 2007. Suomi oli Moskovan MM-jäällä kaatanut välierissä Venäjän karhun ja tuottanut katsomossa olleelle Vladimir Putinille pettymyksen. Loppuottelussa Leijonat olikin sitten ollut avauserässä lammaslauma ja päästänyt vaahterapaidat 2–0-karkumatkalle. Leijonat oli kirinyt maalin päähän ennen 2–4-sinettiä. Opetus: Kanadaa vastaan harvoin noustaan takaa-ajoasemasta voittoon. Kesäkuussa Peltonen piti Villen kiekkokoulua Järvenpään jäähallissa, jossa häntä haastattelin. Kanadalle hävityn MM-finaalin jälkeen kapteeni oli kuvaillut suorassa tv-lähetyksessä Leijonien esitystä hävettäväksi. ”Emme olleet valmiina peliin. Syytä siihen on vaikea sanoa, mutta kaikki tiesivät missä mennään. Meitä oli muutama kaveri, joilla on hopeaa kaapissa niin paljon, ettemme sitä enää halunneet”, Peltonen murehti. (K-U 29.6.2007)

Tälläkään kertaa Leijonat ei ollut valmis voittamaan Kanadaa, mutta nyt henkinen romahdus tapahtui päinvastaisella tavalla.

Toisessa erässä Leijonat ei häkeltynyt, vaikka Alexandre Burrows pääsi kaventamaan helposti 1–2:een. Jussi Jokinen niittasi ylivoimalla Leijonien toistaiseksi upeimman maalin pienestä kulmasta suoraan yläkulmaan Anssi Salmelan syötöstä. Leijonilla oli paikkoja 4–1-maaliin, mutta sitten tapahtui jotain – väsähtikö leijona? Ehkä, sillä Kanada puristi väkisin 3–3:een, hallitsi peliä ja lopulta voitti 5–3. Evander Kane niittasi päätöserässä vastustamattomasti vaahteralehdille voittomaalin alakulmaan. Siinä vaiheessa Suomi pelasi ajoittain kuin alivoimalla.

”Kanadaa vastaan ei voi voittaa, jos vain puolustaa. Emme pystyneet liikuttamaan kiekkoa tarpeeksi.” ”Kadotimme itseluottamusta ja rohkeutta pelata”, Jalonen murehti pelin jälkeen, mutta ei näyttänyt maansa myyneeltä. Suomi väsähti, ja Kanada oli vahva. Yksinkertaista.

Joka tapauksessa vahva alku oli Leijonilta vakuuttava varoitus muille mestariehdokkaille. Ainoa ongelma huolenaihe on maalivahtipeli: Kari Lehtonen oli selvästi huonompi kuin Cam Ward, joka pysäytti 35 laukausta. Wardilla tosin olivat tolpanhenget puolellaan päätöserässä. Kotikisoissaan Suomi vaikuttaa yhä valmiilta haastamaan ennakkosuosikit Kanadan, Venäjän ja Ruotsin. Mitalipeleissä avausmaalin merkitys on valtava.

Lauri Nurmi

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.