Maailman terveellisin dieetti

Olen alkanut kyseenalaistaa kaiken. Jo pitkään olen ottanut kärkkäästi kantaa opettajien lausumiin typeryyksiin ja harhaanjohdattavaan oppimateriaaliin, mutta viime aikoina mieleni on lähtenyt seilaamaan sitäkin kaukaisemmille vesille. Sen lisäksi, että epäilen suuresti nykyisen lautasmallin periaatteita ja sen suunnitteluun vaikuttaneita tekijöitä, geenimanipuloinnin ja lisäaineiden todistettua vaarattomuutta, tuotteiden kylkiin liimattuja terveysväittämiä (täällä Britanniassa elintarvikepakkausten välillä käy todellinen väitösten aaria) ja ravitsemustutkimusten todenperäisyyksiä, kirjoitan nykyään kysymysmerkin myös päivänselvien perusfaktojen perään. Kasviksia täytyy syödä päivittäin? Hedelmiä ilman ei ihminen pärjää? On syötävä mahdollisimman monipuolisesti? Täysjyvä hoitaa suolistoa ja antaa kylläisyyden tunteen? Suolankäyttöä on syytä rajoittaa? Moni laittaisi edellisten kysymyslauseiden perään pisteen, koska ajattelee asian olevan pässinlihaa, eli piece of buck´s meat. Niin minäkin tein muinoin, voi niitä onnellisia aikoja.

Luin vastikään uutisen (joka ei varsinaisesti ollut mikään uutinen) lontoolaisesta naisesta, joka oli elänyt koko ikänsä pelkällä pizzalla. Hän oli 33-vuotias ja aloittanut juusto-tomaatti-pizza-dieetin ollessaan 2-vuotias. Hän kertoi haastattelussa, ettei kykene pistämään suuhunsa mitään muuta, vaan yökkää kaiken pois. Hän pysyy hyvässä kunnossa urheilemalla ja juomalla paljon vettä. No mikäs siinä sitten? Pyörittelin päätäni ja mietin, että hän tulee kohtaamaan vakavia terveysongelmia vielä tulevaisuudessa kunhan kroppa vanhenee, aineenvaihdunta hidastuu ja elimistö alkaa kärsiä viiveellä hivenaineiden ja vitamiinien puutoksesta. Samaa oli sanonut naisen omalääkäri, mutta tämä ei ottanut neuvoja kuuleviin korviinsa. Voi näitä tämän maan ihmisiä, jotka sairastuttavat itsensä yksipuolisilla ruokavalioillaan, ajattelin ennen kuin ehdin ajattella pidemmälle. Klikkasin auki keskustelupalstan, jossa suomalaiset lukijat ruotivat tapausta oikein olan takaa.

Naureskelin aluksi luijoiden kommenteille. Kukaan ei kirjoittanut, että nainen saattaisi sairastua pikimmiten ja että kyseinen dieetti on suorastaan hengenvaarallinen. Päinvastoin! Ihmiset kirjoittivat omista samansuuntaisista ruokavalioistaan ja kertoivat pysyneensä terveinä ilman aasialaisia supermarjoja, öljypohjaisia välimerellisiä kastikkeita, A-vitaminoitua riisiä tai Durum-vehnään tehtyä terveellisempää makaronia. Suuri osa vastaajista kertoi, ettei juurikaan vaihtele ruokalautasen sisältöä taatakseen kaikkien mahdollisten makrojen ja mikroaineiden riittävän saannin, vaan syö aikalailla samaa sapuskaa päivästä toiseen. Joku vanhempi herra väitti eläneensä jo vuosia pelkällä näkkileivällä, kirjolohella, tillillä ja täysmaidolla. Olo oli vireä, veriarvot kunnossa ja paino balanssissa. Toinen sanoi syövänsä pääasiassa pastaa ja kanaa, ja yksi kirjoitti eläneensä koko opiskeluajan täysjväleivällä, kinkulla, juustolla ja vihanneksilla ja suoriutuneen menestyksekkäästi opinnoistaan. Tästä olikin vitsi kaukana, ei naurattanut enää.

Chat-palstan tekstit jos jotkin, on tietenkin syytä kyseenalaistaa, mutta näiden keskustelujen voimasta aloin itse asiassa kyseenalaistaa koko ravitsemustouhotuksen aina monipuolisuuden nyrkkisäännöstä säännöllisiin ruoka-aikoihin, lautasen tasapuoliseen kokoonpanoon ja ruokapyramidiin asti. Aloin miettiä, onko todella olemassa yksi ohjenuora, jota noudattamalla ihminen kuin ihminen pysyy terveenä ja voi hyvin. Vaikka täytyykin tiedostaa se tosiasia, että Internetissä voi puhua mitä sylki suuhun ja mielikuvitus päähän tuo, voi keskusteluista kuitenkin ammentaa totuudensiemeniä. Moni ihminen voi vallan erinomaisesti, vaikka vähät välittää ulkoisista ohjeistuksista. Mitä kummaa?

Ihmiset ovat eläneet terveinä ja pitkään mitä erilaisimmilla ruokavalioilla kautta historian. Japanilainen ruokavalio kuohuttaa maailmalla superterveellisyytensä ansiosta, mutta vallalla olevaan karppausbuumiin se ei oikein tunnu istuvan. Japanissa, kuten muissakin Aasian maissa valkoinen riisi on pääasiallinen energian ja hiilihydraattien lähde ja jopa 80 % ruokavaliosta koostuu hiilihydraateista. Japskit nauttivat paljon meren antimia, kasviksia ja lihaa ja syövät pieniä aterioita monta kertaa päivässä. Tätä mallia on yritetty jäljitellä myös länsimaissa, uuvuttavin tuloksin. Meidän tottumuksemme, saati sitten tarjonta ja luonnonvarat eivät oikein natsaa yhteen merilevän, simpukoiden, kuivalihojen ja aamiaiskanankoipien kanssa. Onko siinä siis ansakuoppa johon olemme astuneet? Onko sairauksiemme syy siinä, ettemme noudata maailman terveellisimmäksi tituleerattua ruokavaliota? Enpä ihan menisi allekirjoittamaan tätä.

Samaan aikaan kun japanilaiset nautiskelevat riisimättöjään, jossain päin Afrikassa, eteläisessä Amerikassa, Euroopassa, Australiassa ja Pohjoisnavallakin (ken tietää) noudatetaan perinteisiä ruokavalioita, jotka poikkevat radikaalisti toisistaan, mutta joilla kyseiset kansat elävät terveinä ja voivat hyvin. On avartavaa ja opettavaa nähdä asiat globaalissa perspektiivissä ja oivaltaa, että oma totuus ei välttämättä ole toisen totuus, saati että se olisi totuus ollenkaan!

Eräällä oppitunnilla tutkimme eri kulttuurien perinneruokavalioita ja oivalsin, että ihmiset eri puolilla maailmaa ovat oppineet käyttämään hyödyksi maansa tarjoamia antimia ja luonnonvaroja ja luoneet itselleen täysipainoisen, yksinkertaisen ja ravinteikkaan ruokavalion. Väli-Amerikan maista alkunsa saaneet tortillat riisillä, pavuilla ja lihalla täytettynä tarjoavat samanlaisen ravintoainepaketin kuin brittiläinen paahtoleipä pavuilla, kananmunalla ja paistetuilla tomaateilla höystettynä, tai niin kuin aasialaisten suosimat riisi-liha-vihannes-annokset tai niin kuin suomalainen pottu ja jauhelihakastike kauden vihannesten kera. Kullakin maalla on omat superruokansa, terveyttä edistävät ruokavaliot ja pitkän iän eliksiiriä aivan omasta takaa!

Mutta miten käy pizza-hirmun? Pizza on pizza, niin kuin hauki on kala. Mutta jos alamme samaan tapaan eritellä kyseisen, uunissa paistetun lätyskän ravintoarvoja ja ainesosia, saamme tulokseksi mieltäpöyristyttäviä lukemia. Mikä on juusto-tomaatti-pizza? Se on vehnäjauhoa, hiivaa, rasvaa, juustoa, jossa kalsiumia, proteiinia ja D-vitamiinia, tomaattimurskaa, jossa tomaatin antioksidantit ja lykopeeni ovat parhaiten imeytyvässä muodossa. Tomaatti itsessään on vihannesten aatelia, ja vielä kun ripautetaan pizzan päälle vähän mausteita aineenvaihduntaa kiihdyttävään, niin a vot, mikä terveyspaketti! No, ehkä vähän liioittelen. Mutta ainakin tuli käännettyä kolikko nurin päin ja tutkailtua väitettyjä totuuksia nurjalta (vai kenties oikealta?) puolelta käsin. Kaikki ei ole sitä mitä sanotaan ja pikku hiljaa alan epäillä, onko yhtään mikään.

Mita mita mita sina sanoa, etta pizzassako ei ole makua?

Kello viiden kahvi

Kirjoittaja on 22-vuotias riihimäkeläisnainen, joka opiskelee ravitsemustieteitä Bournemouthin Yliopistossa. Blogissaan hän analysoi pieniä ja yksinkertaisia asioita, kuten elämää, maailmankaikkeuden olemusta, luonnon kiertokulkua, ihmisen kasvua ja mikroravintoaineiden anatomiaa. Kirjoittaja juo liikaa kahvia.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.