Vielä se masennus iloksi muuttuu

Mielenterveysongelmat ovat yksi aikamme vitsauksista. Tutkimusten mukaan joka päivä viisi nuorta aikuista jää varhaiseläkkeelle mielenterveysongelmien takia. Luin jutun Suomen armeijan tilanteesta ja alokkaiden aktiivisuudesta: pääasialliset keskeyttämisen syyt ovat mielensairaudet, joiden perässä hyvänä kakkosena tulevat tuki- ja liikuntaelinsairaudet. 16-25-vuotiaiden nuorten mielenterveysongelmat tuplaantuivat vuosien 2009 ja 2010 välillä ja päihdeongelmat lisääntyivät vastaavasti yli 30 %. Luvut perustuvat 16–25-vuotiaiden nuorten kanssa työskentelevien nuorisotyöntekijöiden arvioihin.

Ihminen on fyysispsyykkinen kokonaisuus. Tätä mantraa olemme itse kukin saaneet kuulla niin median kuin lähipiirin ihmisten ja omalääkäreidemme suista. Mutta totuus ei pala edes juhannuskokossa. Mieli ja keho ovat yhtä. Ravitsemussuosituksissa, naistenlehdissä sun muissa ruoka-asioita ajavissa julkaisuissa puhutaan siitä, miten ruoka vaikuttaa kehon toimintaan ja miten eri ruoka-aineilla voidaan parantaa fyysistä jaksamista ja nostaa energiatasoa. Kehollisuuskouhotuksen keskellä unohtuu helposti ihmisen kokonaisvaltaisuus, se, että ravinto vaikuttaa suoraan myös psyyken toimintaan.

                                            Mielen häiriöt ja niihin vaikuttavat tekijät


Väitänkö siis, että mielenterveysongelmat ovat parannettavissa ruokavaliolla? Kyllä ja en. Kokemuksesta tiedän, että vajaa ja yksipuolinen ravinto aiheuttaa muutoksia aivotoiminnassa. Fysiologisesti tämä selittyy muutoksilla aivojen välittäjäaineissa, hormonitoiminnassa ja soluaineenvaihdunnassa, jotka kaikki vaativat riittävästi ravintoaineita, vitamiineja ja antioksidantteja toimiakseen täysteholla. Monet mielenterveyshäiriöt saattavat johtua täysin tai osittain väärästä ravitsemuksesta, mutta vielä tärkeämpää: huono ravitsemus ylläpitää mielenterveysongelmia ja päinvastoin. Täysipainoinen ravitsemus korjaa masentunutta, ahdistunutta, stressaantunutta ja jopa psykoottista mieltä. Moni psykiatrisen osaston potilas saa mielensä tasapainoon oikean ruokavalion ja terapian avulla ja jopa skitsofreniaan suotuisasti ja haitallisesti vaikuttavia ravintoaineita on löydetty. Amerikkalaisessa vankimielisairaalassa tehtiin kokeilu, jossa ruokalan koko tarjonta muutettiin vähähiilihydraattiseksi. Tulos oli selkeä: vankien aggressiivisuus väheni radikaalisti.

Serotoniini on yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista hormoneista ja kuuluisa hyvää oloa tuottavista efekteistään.  Se on verihiutaleista vapautuva, verisuonia supistava kudoshormoni ja aivojen välittäjäaine. Serotoniini vaikuttaa mielialaan ja osittain myös unenlaatuun ja sen vajaus ilmenee alakulona, apatiana, masennuksena, kroonisena väsymyksenä ja psyykkisenä turtumisena. Oletko koskaan sanonut: "Mikään ei tunnu miltään." ? Minä olen. Liian usein ja aivan liian pitkään. Taisi korvien välissä olla tuolloin vakavanlaatuinen serotoniinivajaus.


Serotoniinin puutteen on todistettu aiheuttavan myös impulsiivista ja väkivaltaista käytöstä (koen tarpeelliseksi lisätä: minulla ei sellaista ilmennyt). Syynä lienee tunnottomuus ja henkinen paha olo, joiden tilalle on saatava keinotekoista täydennystä, kuka milläkin keinoin. Serotoniini on välttämätön hormoni psyykkisen tasapainon ja mielihyvän kannalta, muttei suinkaan ainoa tekijä mielenterveyden ylläpitämisessä. Myös vitamiinit, hivenaineet, muut ravintoaineet ja hormonit ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Alkoholinkäyttö ja tupakointi puolestaan aiheuttavat käänteisen efektin:  alkoholi kiihdyttää tryptofaania hajottavan entsyymin tuotantoa, jolloin serotoniinia ei vapaudu aivojen käyttöön. Tryptofaanin puutos saattaisi selittää baari-illan jälkeiset morkkikset ja aamuisen alakulon. Alkoholin liikakäyttö onkin tarinan aihe erikseen, mutta lyhyesti: aivosolujen toiminta hidastuu ja huomiokyky heikkenee. Kohtuukäytöstä on todettu olevan hyötyä, sillä lasi viiniä päivässä näyttää suojaavan hermosolujen rappeutumiselta, vilkastavan verenkiertoa, laajentavan verisuonia ja vilkastuttavan hormonitoimintaa.


Nikotiinin tiedetään lisäävän masentuneisuutta, koska tupakka vaikuttaa aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan. Parhaimmillaan rööki saattaa toki kohentaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, mutta nikotiinin haitat kumoavat kuitenkin näennäiset edut kymmenen nolla. (Näennäisiä etuja: iäkkäille ihmisille tehdyissä ruumiinavauksissa on todettu, että tupakoitsijoiden aivoissa on vähemmän Alzheimerille altistavia muutoksia, koska nikotiini matkii asetyylikoliini-nimisen hermovälittäjäaineen toimintaa ja tehostaa muistia. Samoja vaikutuksia yritetään kiivaasti siirtää nikotiinilaastareihin, jotka eivät aiheuta tupakoinnin haittoja)

Masentaako? Ketuttaako (huomaa v-alkuisen verbin pehmennetty versio)? Hätä ei ole tämän, eikä tuonnäköinen, vaikka ojanpohjalla maatessa maailma tuntuukin potkivan päähän. Stop siihen paikkaan! Näen sinun suuntaavaan kulkusi salaiselle herkkukaapille, mielesi halajaa suklaata ja sokeri-rasva-keksejä jäätelöannoksen kera. En liene ihan kauhean väärässä? Masentunut mieli janoaa pikaista energiaa, koska hermokudos käyttää ensisijaisena energianlähteenä glukoosia. Aivot käyttävät osan sokerista, mutta ne tarvitsevat jatkuvaa sokeritäydennystä pitääkseen serotoniinitasot koholla. Muutoin iskee sokeripiikin pudotus, väsymys, masennus ja kaksinkertainen mieliteko. Suklaa ei ole synti, päinvastoin, mutta pysyviin tuloksiin ja parempaan vointiin pyrittäessä se ei myöskään ole autuaaksi tekevä ihmelääke.


Omilla ruokavalinnoilla on mahdollista vaikuttaa serotoniini-hormonin erittymiseen ja toimintatehoon elimistössä. Masentunut mieli himoitsee serotoniinia, jota tryptofaani-niminen aminohappo tuottaa. Ruoan mukana saatava trypofaani survoo itsensä läpi aivojen veriaivoesteestä ja vapauttaa serotoniinit pääkopan sisään. Tsadam! Siellähän pyörivät ja nostavat hymyn huulille! Näitä ihmiselle välttämättömiä aminohappoja saa muun muassa maitotuotteista, kananmunista ja soijasta. Serotoniinin vapauttamsien lisäksi tryptofaani toimii proteiinien rakennusaineena ja siitä muodostuu myös unenlaatuun vaikuttavaa pimeähormonia, melatoniinia sekä niasiinia.

Länsimaiden masennusepidemia saattaisi hyvinkin selittyä ruokavalion köyhtymisellä. Elintärkeitä Omega-3 rasvoja nautitaan huomattavasti niukemmin kuin ennen, kiitos keinorasvateollisuuden ja vielä pahempaa; vähärasvaisuusideologian.Omega kolmoset suojaavat solukalvoja, jotka ovat päävastuullisia toimijoita hermosolujen viestinvälitystehtävissä. Kolmosten on todistettu suojaavan kaikilta aivoihin vaikuttavilta sairauksilta, niin mielenterveys- kuin muistisairauksilta. Nämä kaksi sairauskategoriaa ovat nousseet merkittävimmiksi ryhmiksi kaikissa länsimaissa rasvapelottelun ja rasvojen muokkauksen seurauksena.

Rasvaisen kalan maissa sekä masennuksen, sydäntautien ja muiden kroonisten kansansairauksien esiintyminen on huomattavasti alhaisempaa kuin maissa, joissa kalankäyttö ravintona on vähäisempää. Pohjois-Savon kyselytutkimuksessa on myös selvitetty kalansyönnin ja masennuksen yhteyttä. Tulos oli simppeli: vähintään  2 kertaa viikossa kalaa popsivilla oli vähemmän masennusta kuin niillä, jotka söivät kalaa harvoin tai eivät koskaan. Omega kolmoset ovat todellakin avain sekä aivojen, että koko sydän- ja verisuonisysteemin hyvinvointiin.

What to do? Eli mitä tehdä ja mitä syödä? Minulla ei ole tarjota vallankumouksellisia ohjeita, jotka eivät olisi jo yleisesti tiedossa. Mutta toisinaan itse kukin kaipaa pientä muistinvirkistystä, etenkin jos muisti on hämärtynyt omega kolmosten puutoksen ja teollisesti tuotetun epäravinnon seurauksena. 

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Pidä pääkopastasi huolta seuraavin keinoin:

* Nauti rasvaista kalaa vähintään kahtena päivänä viikossa (lohi, muikku, siika, silakka)

* Syö munia! Nykyisten tutkimusten mukaan kananmunia voi syödä miltei päivittäin, japanilaiseen tyyliin. Kananmuna sisältää mielettömät määrät eri vitamiineja ja mikroravintoaineita, eikä keltuaisen kolesterolilla ole vaikutusta elimistön kolesterolitasoihin.

* Käytä ruoanlaitossa voita, oliiviöljyä tai kookosrasvaa. Jätä hyllyyn margariinit, rypsiöljy, sekä kaikki muut keinotekoiset- ja kasvirasvat.

* Kokoa lautasillesi vihanneksia ja kasviksia kaikissa sateenkaaren väreissä ihan varje dag.

* Tarkista B-vitamiinin saantisi ja täydennä tarvittaessa purkista. B-vitamiinin lähteitä: täysjyvätuotteet, liha, maitotuotteet, kasvikset, maksa, pähkinät ja banaani.

Fakta: B-ryhmän vitamiinit - niasiini, riboflaviini, tiamiini, pantoteenihappo, biotiini, B-6, foolihappo ja B-12 vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin. Foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin puute voi johtaa aivotoiminnan heikkenemiseen. Hermosto ja immuunisysteemi tarvitsevat B-vitamiineja muun muassa vastustaakseen stressin vaikutuksia.

* Tarkista D-vitamiinin ja C-vitamiinin saantisi. Kesä tulee, eli ei kun ulos aurinkoon ja kalaa grilliin kera kasvisten!

* Ota tarvittavat vitamiini- hivenainelisät, joilla on ratkaiseva rooli aivojen verenkierrossa ja ravintoaineiden hydyntämisessä ja joita emme useinkaan saa riittävästi nykyisestä tehotuotetusta ravinnosta.

* Jätä ruokavaliosta pois kaiki keinotekoisesti makeutetut kevyt- ja light-tuotteet. Keinotekoisten makeuttajien, kuten aspartaamin ja asesulfaani K:n on todettu vaikuttavan negatiivisesti aivojen välittäjäaineisiin. Myös fruktoosia ja glukoosi-siirappia sisältäviä tuotteita on syytä välttää.

* Nauti luomulihaa ja riistaa. Luonnollisesti kasvaneissa ja ruokituissa eläinperäisissä tuotteissa on kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot helposti hyödynnettävässä muodossa, sekä B-vitamiineja, joita ei kasvikunnasta saa. Amino hapot ovat keskushermoston (aivojen) ja selkäytimen tärkeimpiä neurotransmittereita eli välittäjäaineita.

Jätä hyllyyn lihat, joiden alkuperää ei tule selville, mutta myös osa, jotka ovat selvää pässinlihaa; esimerkkinä viljaporsas. Vilja ei ole porsaan ruokaa ja viljalla ruokitun porsaan (kuten soijalla ruokitun lehmän) lihassa omega 6 ja omega 3 -rasvat ovat epäedullisessa suhteessa tulehdusta aiheuttavien omega 6-rasvojen eduksi.

* Syö tomaattia! Tomsku ansaitsee erityismaininnan lykopeeni-nimisen karotenoidin ansiosta. Kyseisen väriaineen on todettu ennaltaehkäisevän useita syöpiä, dementiaa, Alzheimerin tautia ja muita aivoperäisiä sairauksia.

Yllättävää kyllä; tomaatti on ravintorikkaimmassa muodossa lisäaineettomassa, sokerittomassa tomaattimurskassa, sekä kuivattuina. (jos ostat kuivattuja, tarkista öljy. Jätä hyllyyn kasvisöljyissä lilluvat tomaatit)

* Pistele pähkinöitä ja sulattele siemeniä! Nuo pikkunatuset ova ensiarvoisia hyvien rasvojen ja vitamiinien lähteitä päivittäiseen käyttöön.

* Nauti lasi punaviiniä päivässä pitääksesi verisuonet elastisina ja veri virtaavana. Toistan: lasi päivässä.

* Tumppaa tupakka ja lähde liikkeelle!

* Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: aktivoi aivosi! Tee ristikoita, neulo, virkkaa, lue lehtiä ja kirjoja, sosialisoidu, kokkaa, tartu haasteisiin, tee muutoksia arjessa, relaa, mutta älä unohda kelaa! ;)


Kello viiden kahvi

Kirjoittaja on 22-vuotias riihimäkeläisnainen, joka opiskelee ravitsemustieteitä Bournemouthin Yliopistossa. Blogissaan hän analysoi pieniä ja yksinkertaisia asioita, kuten elämää, maailmankaikkeuden olemusta, luonnon kiertokulkua, ihmisen kasvua ja mikroravintoaineiden anatomiaa. Kirjoittaja juo liikaa kahvia.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.