Magical numbred: One hundred

Ensi alkuun: Tervetuloa kaikille uusille lukijoille! Teikäläisten määrä on kasvanut eksponentiaalisesti kuin keskivertolänsimaalaisen verensokeriarvot ja vuorovaikutteinen keskustelu on muuttunut yhä vilkkaammaksi niin kuin insuliinintuotanto sokerihiirten haimoissa. Olen hämilläni ja hyvilläni. On mukava kirjoittaa muillekin kuin itselleen ja kuulla sekä samanmielisiä, että eriäviä näkemyksiä esille nostamistani aiheista. Noniin, se siitä lässytyksestä sitten. Rikoitte siis satasen rajan ja minä koen velvollisuudekseni kiittää teitä tästä kunnianosoituksesta hieman normaalista poikkeavalla postauksella. Tässä tulee siis satapostaus kaikille teille, jotka olette onnistuneesti klikkanneet "liity lukijaksi" painiketta sivujeni vasemmassa laidassa ja kokeneet, että blogini tarjoaa teille ajatusten poikasia poikasineen.  

                                                  Kiitos ja niiaus, olette inspiraationi!


                                                  Tiesitkö tätä eli Did you know this ? 

* Sata vuotta sitten suomalainen mies sai ruoasta noin 3 970 kilokaloria ja nainen 2 709 kilokaloria päivässä. (Pertti Mustajoki: Berliininmunkki) Energiasta 20 % tuli rasvoista, 65 % hiilihydraateista ja loput proteiineista. Sata vuotta myöhemmin, vuonna 2007 suomalaiset miehet saivat ruoasta keskimäärin 2 210 kcal ja naiset 1620 kcal, mutta ylipaino ja kansansairaudet räjähtivät käsiin. (Finravinto, 2007)

* Sata vuotta sitten suomalainen liikkui päivittäin viisi tuntia enemmän kuin tänä päivänä ja kulutti hiilihydraattinsa luonnollisesti liikkumalla. 

* Nykypäivän suomalainen sohvaperuna on  20 senttiä pidempi ja kuin sata vuotta sitten.

* Sata vuotta sitten kulkutaudit ja tuberkuloosi raivosivat ympäri maata ja joka kymmenes vauva menehtyi ennen ensimmäistä ikävuottaan. Terveyspalveluiden saatavuus ei ollut itsestäänselvyys vaan riippui muun muassa perheen yhteiskunnallisesta asemasta, varallisuudesta ja asuinpaikasta.  

* Sata vuotta sitten sokeri oli vain rikkaiden herkkua ja sitä nautittiin hyvin pieniä määriä kerrallaan. (maksimissaan kilon verran vuodessa per naama).

* Sata vuotta myöhemmin sokeria syövät pääasiassa köyhemmät ihmiset ympäri maailman ja määrät liikuskelevat 60-90 kilon välillä per vuosi per henkilö.

* Kouluikäisten lasten arvioidaan syövän noin sata kiloa sokeria vuodessa.  

* Glykeeminen indeksi kuvaa ruoka-aineiden vaikutusta verensokerin nousuun. Puhtaan glukoosin glykeeminen indeksi on sata (100). Kaikki hiilihydraatti pilkkoutuu elimistössä glukoosiksi, eikä tätä nopeammin imeytyvää hiilihydraattia ei ole.  

* Check this: Suomalaisella naisella oli yli sata ruoka-aineallergiaa! 

* Yli puolet tällä vuosisadalla rikkaisiin maihin syntyvistä ihmisistä tulee elämään vähintään 100-vuotiaaksi, mikäli elinajanodotteet kasvavat nykyisten trendien mukaan, paljastaa tanskalainen tutkimus.

* Eviran pakkausmerkintäohje: Elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnät on tehtävä taulukon muodossa, numeroarvot suorassa linjassa. Tiedot on annettava elintarvikkeen 100 grammaa tai 100 millilitraa kohden. 

* Sata ruokaa tähteistä -teos tarjoaa mojovia makuelämyksiä jokaiselle kielelle ja mielelle!

* Tsekkaa tämä: Amerikkalaisten julkimoiden keskuudessa suosioon noussut Dukanin dieetti sallii tasan sata ruokaa. Kyseinen ruokavalio vastaa VHH-dieettiä, sillä erolla, että se on todellinen aivojensurkastaja. Rasvan käyttö pyritään nimittäin minimoimaan, kun taas proteiinia on lupa nautiskella mielin määrin. (Älä kokeile kotona. Mikäli et malta olla kokeilematta; sovella ja ajattele omin aivoin.)

* Suomessa on jo yli sata lähiruokakauppaa! (kaikkiaan sata ja kaksikymmentäyksi; 121)

* Luonnossa on yli sata erilaista aminohappoa, joista noin 20 tavallisissa eläinorganismeissa. Proteiinit muodostuvat monista erilaisista aminohapoista, joista osan keho valmistaa itse, osa on saatava ravinnosta.

* Papilloomaviruksesta (HPV) tunnetaan nykyään yli sata erilaista tyyppiä. Se on virus, joka aiheuttaa kondylooman eli visvasyylän. Osa virustyypeistä aiheuttaa syyliä sormiin ja jalkapohjiin ja parikymmentä virustyyppiä viihtyy sukuelinten limakalvoilla ja tarttuu helposti sukupuoliyhteydessä tai sormien välityksellä.  

* Yli sata tutkimusta osoittaa, että ihmisillä, jotka saavat paljon beetakaroteenia on noin puolta pienempi riski saada syöpä, kuin niillä jotka saavat sitä vähän.  Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, jota on paljon muun muassa kasviksissa ja hedelmissä (porkkanat, aprikoosit, pinaatti)

* Haima on vatsaontelossa sijaitseva, punertava ruoansulatusrauhanen, joka painaa alle sata grammaa. Haima on sekä avorauhanen, että umpirauhanen.

* Korva-akupunktio perustuu ajatukseen siitä, että korva on mikrosysteemi, jossa on yli sata akupunktiopistettä. Niistä jokainen edustaa kehon eri osia ja niitä hieromalla voidaan vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin.  

* Nykyajan superfoodeja käytettiin maksuvälineenä eri puolilla maapalloa vielä hieman yli sata vuotta sitten. Näillä useiden korkeakulttuurien ja mantereiden hienoimmilla ruoka-aineilla oli merkittävä rooli entisajan lääkintäjärjestelmien osana ja useimpiin superfoodeihin liittyykin paljon suullisena perimätietona kulkeneita tarinoita, mystiikkaa ja legendoja. 

* K-Kauppiasliitto täytti tänä vuonna tasan 100-vuotta ! (Huom. Tämä ei ole mainos. Tämä on tieto, jonka löysin Googlettamalla)

* 100-vuotias Aino Huru: "Tavallinen ruoka ja kova työ ovat pitkän iän salaisuudet."

* Tasan sata vuotta sitten japanilainen tohtori Kikunae Ikeda (Tokion yliopistosta) löysi viidennen perusmaun siihen asti määriteltyjen makean, suolaisen, happaman ja karvaan lisäksi. Hän nimesi uuden makulöydöksen umamiksi.

Sana kuvasi glutamiinihappo-nimisen aminohapon suolojen makua. Hän nimittäin havaitsi, että kyseisten suolojen maku poikkesi neljästä perusmausta, kun hän onnistui eristämään glutamiinihapon suoloja monista ruoka-aineista, esimerkiksi merilevästä.

* Japanin Okinawan saarella elävät maailman pitkäikäisimmät ja terveimmät ihmiset, joista erityisen pitkäikäisiä ovat saaren naiset.  Okinawalla satavuotiaita on suhteellisesti eniten maailmassa; 55 satavuotiasta 100 000 asukasta kohti. 

Vertaa: Suomessa satavuotiaita oli vuonna 2008 kaikkiaan 524, joista miehiä 88 ja naisia 436. Okinawalla satavuotiaiden osuus on yli viisi kertaa suurempi kuin Suomessa.


Loppuviimeksi haluan jakaa kanssanne italialaisen aforismi-elämänohjeen. Pistä mieleesi tämä: "Parempi päivä leijonana kuin sata lampaana."

-Tunnuslause italialaisessa kahdenkymmenen liiran kolikossa vuodelta 1930. By; Niccolò Machiavelli.

Kello viiden kahvi

Kirjoittaja on 22-vuotias riihimäkeläisnainen, joka opiskelee ravitsemustieteitä Bournemouthin Yliopistossa. Blogissaan hän analysoi pieniä ja yksinkertaisia asioita, kuten elämää, maailmankaikkeuden olemusta, luonnon kiertokulkua, ihmisen kasvua ja mikroravintoaineiden anatomiaa. Kirjoittaja juo liikaa kahvia.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.