Kansalaispalkan rahoittaminenTorstain Aamupostissa 6.3. esitettiin huolestunut kysymys minulle siitä, miten Suomi pystyy rahoittamaan kansalaispalkan.  Kysymys on varsin aiheellinen, kun tiedämme Suomen jo nyt elävän yli varojensa.

Suomella ei todellakaan ole tällä hetkellä varaa lisätä kansalaisten ostovoimaa ylimääräisillä palkankorotuksilla. Sehän tapahtuisi vain velkaantumista lisäämällä. Siksi kansalaispalkka pitää toteuttaa niin, että ostovoima ja velkaantuminen eivät kumpikaan kasva. Koko kansalaispalkan tarkoitus on poistaa kannustinloukut, tehdä työn tekeminen aina kannattavammaksi kuin jouten oleminen. Tarkoitus on myös tarjota kaikille Suomen täällä asuville kansalaisille vähintään niukka toimeentulomahdollisuus mahdollisimman pienillä byrokratiakustannuksilla. Jo nykyisin rahaa jaetaan ihmisille lukuisista tuuteista työttömyyskorvauksina, toimeentulotukina, asumistukina, kansaneläkkeinä, opintotukina ym. Niille yhteistä on, että jo nyt kaikki ne rahoitetaan pääasiassa verovaroista. Niitä varten on säädetty monimutkainen pykäläviidakko ja byrokratia, joka rajoittaa ihmisten käyttäytymistä, estäen milloin opiskelun milloin työnteon.  Kaikki nämä rahat voitaisiin muuttaa kansalaispalkaksi. Olennaista on, että kansalaispalkkaa saavat henkilöt saavat vapaasti ansaita omalla työllään lisää rahaa oman elintasonsa nostamiseksi.

Uudistus voitaisiin toteuttaa myös niin, että sen piiriin kuuluisivat vain ne Suomen kansalaiset, jotka ovat työikäisiä ja edes osittain työkykyisiä.  Työvoimavahvuuden ulkopuolelle kuuluvat lapset ja vanhukset voisivat tällöin jäädä nykyisen sosiaalijärjestelmän piiriin. Kansalaispalkan suuruudesta päättäisi eduskunta. Jos se olisi esimerkiksi 500 €/ kk, niin sen päälle voisi tehdä vapaasti niin paljon ansiotyötä kuin haluaisi.

Mikäli veroihin menisi esimerkiksi 25 % lisäansiosta, niin 1000 € lisäansiosta henkilö maksaisi veroja 250 € ja henkilön käteen jäisi 500 + 750 € = 1250€ /kk. Vasta kun henkilö tienaisi 2000 €/kk, hän maksaisi yhteiskunnalle verotuloja 500 € verran eli saman verran kuin hän saisi kansalaispalkkaa. Hän saisi silloin käteensä 500 € + 1500 € = 2000 €.  Saman kaavan mukaan henkilön käteen jäisi 3000 € kuukausipalkasta 2250 + 500 = 2750 €.  Tästä ansiotasosta ylöspäin verotus kasvaisi progressiivisesti sen mukaan, mikä on yhteiskunnan rahantarve. Niinhän verotus menee nytkin. Ensin kansanedustajat päättävät menoista ja sen jälkeen he päättävät veroista, joilla säädetyt menot katetaan.  

Tässäkin lehdessä on ollut kirjoituksia, joissa on valitettu, että tilapäistä tai pienipalkkaista työtä ei kannata ottaa vastaan, koska tulee karenssia ja avustukset jäävät heti pois. Niin ei saa käydä, vaan työn pitää olla aina kannattavaa tekijälleen. Myös henkilöille, joiden työkyky on alentunut pitää olla tarjolla edes pienipalkkaisia töitä, jotta heillä on mahdollisuus aktivoitua ja tulla mukaan yhteiskunnan toimintaan. Yhteiskunnassa on paljon tekemätöntä työtä, joka jää näkymättömiin, koska siitä ei kannata maksaa edes minimipalkkaa. Se työ karkaa helposti myös halpamaihin. Jos nämä työt tehdään Suomessa, työllisyytemme paranee, verotulomme kasvavat ja niiden kasvulla voidaan rahoittaa suuri osa kansalaispalkasta.

Kommentit (7)

Kommentit

Tuo järjestelmä, hieman erinäköisenä on ollut käytössä vuosikymmeniä sovitellun päivärahan nimellä. Silti se ei ole lisännyt työllisyyttä, koska töitä ei ole. Työttömyys ei siis johdu siitä, että työtön ei haluaisi töihin, vaan siitä, että töitä ei yksinkertaisesti ole. Ikävä totuus on, että suuri osa työstä on siirtynyt kiinalaisten tekemäksi. Luulisi sinun tietävän tämän, kun sieltä Kiinasta Tarjoustaloosi lähes kaiken roinan hankit!?

Jouko-Petteri Kiilapää

Olen ollut vuodesta 1995 siirtämässä Suomalaista valmistusta Aasiaan ja siinä sivussa on laitettu suomalaisia tehtaita kiinni. Nyt viimeiset kymmenen vuotta olemme onnistuneet siirtämään myös tuotekehityksen, sekin onnistuu muualla halvemmalla.
Tuo kansalaispalkka 500€/kk on hyvä idea, jos Kiinan valtio vain jaksaa edelleen rahoittaa Suomen valtiota ilman takuita.
Tärkeintähän Suomessa on pitkät lomat, vuorotteluvapaat, isyyslomat, masennusvapaat, kahviTUNNIT, kaikkien mielipiteet, korkeat verot, tasa-arvo. Tuo 500€/kk käteen kaikille niin tasa-arvo hipoo täydellisyyttä, maailma olisi valmis (tai ainakin Suomi).

Suomalainen osaaminen ja työ voisi olla...pese sinä minun auto, niin minä leikkaan sinun nurmikon. Raha ei vaihtaisi omistajaa, väliarvon kompensointiin voitaisiin kätyttää vaikka lämmintä pullaa.

Minä olen miljoonani tehnyt vuosien varrella ja vietän eläkepäiväni Filpiineillä. Mutta tuon 500€/kk voisin hammashoidon lisäksi ottaa.

väyrynen

Tekemätöntä työtä on vaikka kuinka paljon. Puute on ainoastaan palkanmaksukykyisistä työnantajista. Ongelma on, että näistä nykyään tekemättömiksi jäävistä töistä ei kannata maksaa niin hyvää palkkaa työn tekijälle, että sillä tulisi Suomen hintatasolla toimeen. Mikäli henkilö saisi samanaikaisesti kansalaispalkkaa, hän tulisi toimeen matalammallakin palkalla. Aamupostin toimittaja kirjoitti muutama päivä sitten, että Suomessa 60.000 ulkomaalaista tekee tällä hetkellä Suomessa sellaisia töitä, jotka eivät kelpaa suomalaisille.

On totta, että se teollisuustuotanto, joka on jo siirtynyt Suomesta halvemman palkkatason maihin, ei aivan helposti palaa takaisin Suomeen. Mikäli täällä kansalaispalkan tukemana voitaisiin alentaa teollisuuden palkkakustannuksia, voisi työtä alkaa siirtyä kaukoidästä takaisin Suomeen. Tilanne olisi silloin työvoimavaltaisessa teollisuudessa vähän sama kuin nykyisin maataloudessa: maatalouden kannattavuus syntyy nykyisin julkisesta maataloustuesta. Työvoimavaltainen teollisuus kannattaisi paremmin Suomessa, mikäli teollisuustyöntekijät saisivat nykyisestä hieman tingityn palkkansa lisäksi kansalaispalkkaa. Kansalaispalkan piirissä olisivat luultavasti vain kaikkein hintakilpailluin tuotanto. Hyvää ammattitaitoa ja erikoisosaamista vaativan teollisuustyöntekijän ansiotasoon kansalaispalkka ei vaikuttaisi, koska se peritään takaisin yhteiskunnalle verotuksen muodossa.

Kokeneena kauppiaana opin heti alkutaipaleella sen asian, että kauppaan pitää ottaa myyntiin sitä tavaraa, jota asiakkaat ostavat. Jos sinä et tarjoa asiakkaille heidän kysymäänsä tavaraa, sitä tarjoavat sinun kilpailijasi ja olet nopeasti vaikeuksissa.
Kauppiaan ei pidä yrittää opettaa asiakkaitaan. Asiakkaat sen sijaan opettavat kauppiasta. Jos tämän hyväksyy nöyrästi, voi menestyä kauppiasuralla. Jos asiakkaasi haluavat edullista tavaraa, sinun on pakko tarjota sitä heille. Näin toimii markkinatalous. Asiakas on kuningas.

Kelan soviteltu päiväraha on jostakin syystä niin vähän käytössä, että se ei tullut minua vastaan kuin muutaman kerran. Sitä saivat eräät kehitysvammaiset henkilöt. Luulen, että soviteltua päivärahaa käytetään vähän, koska sen anominen ja saaminen on työlästä. Tänä vuonna tuli voimaan laki, joka mahdollistaa työttömälle 300 € työtulon ilman työttömyyskorvauksen alenemista. Se on hyvä uudistus.

Kari Hautanen

"Kauppiaalle" tiedoksi, jotta Keski-Euroopassa on kaupan katteet kohtuullisella tasolla. Kilpailua- S-ja K- duopoli "ostanut" koko ns kilpailuviraston?

Esim maito maksaa 50 senttiä. Rasvaa 1.5% ja proteiinitkin tallella. Suomessa vaalea ns kurrivesi maksaa lähes euron. Sama iso osa tuotteista. Kemikaliotuotteet esim tukkavärit Saksassa n 3 euroa -Suomi 10-15e.

En osta mitään Suomesta jonka voin muualta hommata. Lähes kaikki tuotteet ylihinnoiteltu.
Suomessa välilliset verot ja suorat verot koko maailman tapissa- elintaso huikeasti heikompi kuin vanhassa Euroopassa.

Suomessa on myös taatusti eniten kauppaneliöitä per asukas. Maksaa myös.
Willa Hyyvinkäällä tarvitsee muutaman sadan tuhannen asiakaskannan..............

SUURUUDENHULLUUTTA

"Soviteltua päivärahaa saavat kehitysvammaiset" Voi hyvää päivää! Sitä kuule saa jokainen osapäivätyötä tekevä mm kaupankassat ja öiset lehtienjakajat yms. Pitäisihän se sinun tietää, koska olet aina käyttänyt osa-aikaista työväkeä! Palaa takaisin maahan ja arkielämään!

Pertti Pertinpoika

Ainoat tuet, joihin työnantajan on tarvinnut puuttua ja joista työnantajan on tarvinnut olla edes tietoinen, ovat olleet oppisopimuskoulutus ja esimerkiksi kehitysvammaisille myönnettävä työllistämistuki. Niihin rahoihin, joita Kela maksaa suoraan työntekijöille, ei työnantajan ole tarvinnut sekoittua millään tavalla. Tämä soviteltu päiväraha jäisi kansalaispalkan toteutuessa pois niinkuin monet muutkin monimutkaiset ja byrokraattiset tukimuodot. Katsoin Kelan sivulta ohjeita ja rajoituksia, millä perusteella soviteltua päivärahaa myönnetään. Rajoitteita oli paljon. Kansalaispalkka tulisi ilman mitään rajoitteita jokaiselle työikäiselle suomalaiselle, joka asuu Suomessa ja on edes osittain työkykyinen. Myös aloittelevat yrittäjät ja vapaat taiteilijat tai omaishoitajat saisivat kansalaispalkkaa. Kansalaispalkka rohkaisisi uusien yritysten perustamiseen ja voisi myös sitä kautta parantaa työllisyyttä.

Kari Hautanen

Kari Hautanen on oikeilla jäljillä!
Tukiviidakosta selkeyteen ja laiskat sohvalta tekemään jotain!
Hintatasoa ei voi vertailla euroopan ja Suomen välillä suoraan, täällä ollaan ns. Saaressa ja logistiikkakustannukset, volyymit, yritysten kiint. Kulut pros. Myynnistä ei vertauskelpoisia!
Helppoa huudella ja arvostella, mutta aika monelta näytöt puuttuu!
Nimim. Useampaa yritystä pyörittävä!

Yrittäjä

Kari Hautanen

Blogin kirjoittaja on kauppaneuvos Kari Hautanen. Hän on hyvinkääläinen talousvaikuttaja, taloustieteiden maisteri ja Tarjoustalo Oy :n perustaja. Hautanen toimii nykyisin Suomen Kauppayhtiöt Oy :n toimitusjohtajana. www.karihautanen.fi www.suka.fi

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.