Valmentaja

Itsekästä kiireilyä

Pohdin tuota kiireen muodostumista, mistä siinä oikein on kysymys. Kenen valinnoilla elän ja mitä koetan toteuttaa.

Päädyin tänään miettimään itsekkyyden, itsekeskeisyyden, itserakkauden ja itsen rakastamisen eroja. Erot nimittäin ovat olemassa ja luulen, että niiden erottaminen toisistaan saattaa olla kiireen - ja elämänkin - kannalta ihan perustavaa laatua oleva seikka.

Itsekkyys, itsekeskeisyys ja itserakkaus ovat tämän päivän vitsauksia. Niitä yhdistää seikka, että nämä kaikki ominaisuudet erottavat meidät muista ja niitä ruokkii nautinnon ja vallan halu. Ovelin näistä on itsekeskeisyys, joka ei välttämättä esiinny itsekkyytenä, vaan saattaa naamioitua hyväntekijän viittaan.

Itsen rakastaminen on hyvän elämän ja aidon rakastamisen perusta. Kyse on siitä miten ja mitä itsessämme rakastamme. Jos egoistisesti rakastamme tiettyjä piirteitämme tai ulkoisia avujamme ja paistattelemme niihin loistetta hakien on se eri asia, kuin jos rakastamme korkeampaa ja parempaa itseämme, sitä miksi voisimme tulla eli jos rakastamme mahdollisuuttamme kasvuun ja kehitykseen, luovuuteen ja yhteyteen muiden kanssa. Tämänkaltainen itsen rakastaminen haluaa suojella meitä ja työntää meitä tavoittelemaan parempaa elämää itsellemme. Luulen, että Raamattu puhuu tästä rakastamisesta, kun se käskee meitä rakastamaan toisia kuten itseämme.

Oikea pohdinta lienee siis, että milloin kiire kumpuaa itsekkyydestä ja itsekeskeisestä 'hyvän tekemisestä' ja milloin tekemisen valinta on lähtöisin itsen rakastamisesta ja sen ilmentämisestä? Jotta tätä voisi arvioida, pitäisikö omat tarpeet tuntea hyvin. Ehkä, mutta toisaalta uskon, että jos sisintään kuuntelee, sen kyllä kuulee. Eikö ole niin, että itselle omimmista jutuista innostuu, niihin hurahtaa, aika juoksee kuin siivillä ja väsyttävänkin päivän tai illan jälkeen tuntee voimaantuneensa.

Mitkä tekemisistämme siis väsyttävät? Entä voimaannuttavat? Annammeko voimakiireille riittävästi huomiota ja aikaa, vai viekö meille turha kiire liikaa aikaa ja voimaa?
Valmentaja

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet