Anna Brotkin

Laput silmillä

Olin sanalla sanoen yllättynyt eduskuntavaalituloksesta. Saman myönsi moni ystäväni.

Totta kai olin lukenut galluptuloksista, haistellut poliittista ilmapiiriä ja tiennyt kelkkojen kääntyneen, mutta monen muun tavoin uskoin, että ei se nyt ihan noin mene. Eivät ne valtasuhteet noin vain muutu.

Minun silmissäni maailma oli vihreä, tasa-arvoinen, maahanmuutto- ja homomyönteinen, avoin ja humaani. Olin varma, että vaaleissa tämä maailma näkyy ja kuuluu, mutta toisin kävi.

Teki mieli huutaa, että minua on huijattu! Missä olivat kaikki ne kasvissyöjätaiteilijamaailmanparantajat vaalipäivänä?

Vika ei kuitenkaan ollut heissä – he olivat siellä missä kuuluikin. Vika oli siinä, että olin hetken elänyt illuusiossa, että heitä olisi enemmän kuin todellisuudessa onkaan.

Internetissä tällaisia illuusioita on helppo kasata itsensä ympärille. Siellä liimaamme helposti laput silmille ja keinutamme itsemme samanmielisten keskuuteen.

Facebookista on huomaamatta tullut yksi uutislähde muiden joukossa, vaikka sen sisällöntuottajat edustavatkin kerrallaan varsin kapeaa joukkoa ihmiskunnasta. On helppo unohtaa, että Facebookissa näkemäni väestön osa elää pääosin samassa elämäntilanteessa ja jakaa kanssani samankaltaisen arvomaailman. Facebookia lukemalla maailma näyttää varsin toisenlaiselta kuin minkä tahansa kaupungin keskisuuren ruokakaupan kassajonossa. Käykääpä vaikka katsomassa.

Totta kai ilmiö on ikiaikainen. Etsimme tukea omille näkemyksillemme vastakkaisten sijaan, emmekä mielellään mene vieraalle maaperälle. Vai kuinka monta kirkossa käyvää ateistia tai armeijassa työskentelevää pasifistia tunnet?

En väitä, että ihminen pitäisi pakottaa paikkoihin tai porukoihin, joihin hän ei halua, mutta väitän että maailma ei muutu silmiä ummistamalla.

Totta kai on ihmisiä, joiden arvomaailmaa emme allekirjoita. Niin kuuluu ollakin. Mutta heidän olemassaoloaan ei poista se, ettemme ota heihin kontaktia, leikimme ettei heitä ole olemassa.

Siksi olisikin hyvä kurkata välillä sieltä lappujen alta maailmaan, jota emme kenties allekirjoita, mutta jossa elämme.

ANNA BROTKIN

Kirjoittajalla oli eduskuntavaaleissa käytössään yksi ääni, kuten sinullakin.

Anna Brotkin

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet