Toni Forssell

Kolumni: Ala-asteillakin tiedetään, että paikoista kinasteleminen on typerää

Tuoreen eduskunnan omituinen saaga tuli päätökseen tiistaina, kun se päätti istumajärjestyksensä muuttamisesta äänin 128-37.

Ennen tiistaista äänestystä asian ympärillä käyty keskustelu ehti kuitenkin saada tarpeettomuudellaan jopa absurdeja mittasuhteita.

Kaikki alkoi, kun RKP kertoi halustaan päästä salin oikeasta reunasta lähemmäs salin keskustaa. Tässä yhteydessä esille nousi ajatus perussuomalaisten siirtämisestä aivan salin oikeaan reunaan, jolloin istumajärjestys muistuttaisi europarlamentissa noudatettavaa järjestystä.

Ajatus ns. äärioikealle siirtämisestä ei persujen mielestä kuitenkaan kuulostanut hyvältä, ja he vetivätkin siitä tietysti herneitä neniinsä. Esimerkiksi kansanedustaja Jani Mäkelä otti asiaan kantaa puheessaan, jossa hän totesi, että "enemmistön tahdolla siirretään nurkkaan ne, joista ei pidetä".

Hän myös kysyi eduskunnan muilta puolueilta, että haluavatko nämä olla kiusaajia vai kiusaamiseen puuttujia?

Olen seurannut koko keskustelua ymmälläni.

Onko sillä oikeasti mitään väliä, missä kohdassa eduskuntasalia mikäkin puolue istuu? Eiköhän jokaisella asioita seuraavalla ole edes auttavasti tiedossa, millaista politiikkaa puolueet ajavat. Kameratkin varmasti kääntyvät sen verran, että salin jokainen nurkka saadaan tarvittaessa kuviin ja uskon, että myös ääni kuuluu, jos sitä haluaa käyttää.

Ja miksi järjestyksen pitää ylipäänsä pysyä kaudesta toiseen samana? Eikö sitä voitaisi muuttaa aika ajoin?

Tässä yhteydessä voitaisiinkin palata edustaja Mäkelän esille nostamaan kiusaamiseen. Sinällään se oli nimittäin osuva, sillä sitä esiintyy usein myös toisaalla, missä istumajärjestykset puhuttavat tämän tästä.

Kyse on tietenkin peruskoulusta, tarkemmin sanottuna ala-asteesta.

Siellä istumajärjestyksestä eivät päätä kinastelevat oppilaat. Ei tietenkään, sillä sehän on selvää, ettei Elias halua istua Venlan kanssa samassa ryhmässä, eikä Aleksi Aadan.

Niinpä päätöksen tekee yksi auktoriteetti, tässä tapauksessa opettaja. Järjestys ei kuitenkaan pysy koko ajan samana, vaan sitä vaihdetaan – joskus useammankin kerran lukukaudessa.

Mietinkin, että olisiko ala-asteiden käytäntöä voinut soveltaa myös tässä tapauksessa? Keskustelun tasossa käytiin nimittäin jo lähellä.

Kirjoittaja on Aamupostin toimittaja.

Toni Forssell

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet