LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kolumni: "Miksi vanhat ihmiset päättävät asioista, joita he eivät täysin ymmärrä – olisiko aika lähteä uurnille?"

Sunnuntai 14.4. on iso päivä. Silloin minä täytän kauan odotetut 18 vuotta. Jotain muutakin pientä taitaa tapahtua, jos oikein muistan.

Kun huomasin vuosi sitten, että eduskuntavaalit osuvat juuri syntymäpäivälleni, olin innoissani. Aikuisuus tuntuu hyppäävän eteeni kertaheitolla. Ihme kyllä, äänestäminen on isoimpia asioita, joita odotan täysi-ikäisyydessä. Ehkä jopa ennen ajokorttia, alkoholia ja parempia työnsaantimahdollisuuksia.

Monelle nuorelle asia ei kuitenkaan mene näin. "Miten nuoret saataisiin äänestämään?" on iänikuinen kysymys. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa nuorten äänestysprosentti oli alle 50 ja toissavuoden kuntavaaleissa alle kolmasosa nuorista löysi tiensä vaaliuurnille. Todennäköisesti kovaa vauhtia lähestyvissä kevään 2019 eduskuntavaaleissa numerot tulevat olemaan samannäköisiä. Syyksi on ehdoteltu esimerkiksi sitä, että nuoret eivät näe äänestämistä hyödyllisenä tai ajattelevat, että asiat eivät koske heitä. Sanoisin itse kuitenkin, että suurin osa nuorista pitää politiikkaa tylsänä.

Riihimäenlukiossaäänestämiseen on yritetty innostaa. Ajankohtaisista asioista on keskusteltu oppitunneilla ja lukiolla on pidetty useampi vaalipaneeli. On ollut mukava huomata, että nämä tapahtumat ovat herättäneet keskustelua ja kiinnostusta monissa opiskelijoissa. Nuorille ajankohtaisia aiheitahan riittää puitavaksi tänä keväänä sekä eduskuntavaalien että europarlamenttivaalien lähestyessä. Erityisesti ilmainen toinen aste, ympäristöasiat, alkoholin myynnin vapauttaminen ja internetissä kiivasta keskustelua sananvapaudesta aiheuttava EU:n artikla 13 koskevat vahvasti meitä nuoria, jotka tulemme elämään tässä maailmassa vielä pitkään.

Vanhan ja nuoren väestön välillä on politiikassa syvä kuilu. Juuri EU:n internet-aiheiset säädökset ovat herättäneet monet ihmettelemään, miksi vanhat ihmiset päättävät asioista, joita eivät täysin ymmärrä. Niin huono asia kuin artiklojen 11 ja 13 läpimeneminen onkin, sillä on ollut positiivisiakin vaikutuksia nuorten herättäjänä. Pyydän, ottakaa kaikki nuoret asioista selvää ja käyttäkää äänioikeuttanne. Tehkää tarvittava taustatyö ja etsikää sopiva ehdokas. Vaiva on pieni suuresta mahdollisuudesta vaikuttaa.

Elias Korjula

Kirjoittaja on Riihimäen

lukion opiskelija ja

Aamupostin tet-harjoittelija.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet