Laura ÄäriKirjoittaja on Aamupostin päätoimittaja.

Kolumni: Toinen puoli vaikeni

Minulla oli onni astella muutama vuosi sitten alttarille. Tehokas sulhanen päästi morsiamensa vähällä, varasi ajat ja paikat. Hääpäivä oli täydellinen.

Alttarilla seistessäni en tiennyt, että vihkipappimme ei hyväksy samaa sukupuolta olevien liittoja. Ymmärsin tämän vasta myöhemmin luettuani sanomalehdestä hänen kiivaan mielipidekirjoituksensa. Tieto papin vakaumuksesta ei vähennä päivän hohtoa, mutta jälkikäteen olen asiaa toki pohtinut. Jos olisin perehtynyt ennalta, olisin luultavasti valinnut toisen papin, ja tämän olen kertonut myös puolisolleni. Mutta koska en perehtynyt, en ajattele asiaa tämän enempää vaan keskityn vaalimaan muistoissani upeaa päivää.

Aamuposti – ja osin myös minut lehden päätoimittajana – on arvioitu "homovastaiseksi". Syynä on erittäin vilkas keskustelu, jota on käyty Riihimäen Pride-liputuksen tiimoilta. Valtaosa mielipidekirjoittelusta on ollut liputusta vastaan, ja se on tulkittu lehden linjaksi. On siis katsottu, että lehti vastustaa Pride-liputusta.

Selvyyden vuoksi: lehti ei vastusta Pride-liputusta, joskaan ei sitä kannatakaan. Tässä asiassa katsomme, että lehden tehtävä on paitsi kertoa päätöksenteon eri vaiheista, myös antaa tilaa keskustelulle joka ilmiselvästi koetaan tärkeäksi. Riihimäkeläiset päättävät. Heitä edustavat demokraattisesti vaaleilla valitut poliittiset päättäjät.

Monessa kirjoituksessa on korostettu, että kyse ei ole seksuaalivähemmistöjen hyväksymisestä tai hyväksymättä jättämisestä, vaan siitä mihin julkisia varoja käytetään. Viisi tonnia on pieni raha, mutta nähtävästi periaatteellisella tasolla suuri.

On myös kysytty, mitkä vähemmistöt ovat liputuksen arvoisia. Ja onko kohta muita liputuksen pyytäjiä jonossa? Emme toimituksessa näe mitään syytä suitsia tätä keskustelua. On aina arvokasta, kun yhteiset asiat ja rahankäyttö kiinnostavat. Lakia tai journalistin eettisiä ohjeita ei tässäkään keskustelussa saa rikkoa.

Aamupostin palstoilla lienee nyt kuulunut konservatiivisimman lukijakunnan ääni. Se ei ole kyseisen lukijajoukon syytä. Eikä toimituksenkaan.

Olisin toivonut, että Pride-liputusta kannattavien ääni olisi kaikunut yhtä kovaa. Se olisi ollut tasa-arvon edistämistä ja vuoropuhelua aidoimmillaan.

Laura Ääri

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet