Katri PorttinenKirjoittaja on Aamupostin toimittaja.

Kolumni: Näin käy, kun omainen uskaltautuu kritisoimaan hoivakotia julkisesti

Sain jokin aikaa sitten vinkin, että hoivakodin asukkaiden omaiset olisivat valmiita kertomaan toimittajalle omia kokemuksiaan läheisensä hoivasta hoivakodissa.

Olen tehnyt paljon juttuja vanhustenhoidosta, ja minulle toimittajana tilanne oli harvinainen: usein omaiset eivät uskalla tuoda näkemyksiään julki.

Haastatteluissa kävi selväksi, että pelko oli nytkin läsnä. Moni omainen pelkäsi, miten omaa läheistä jatkossa kohdeltaisiin, jos jutussa kerrottaisiin kaikki epäkohdat, joita omaiset ovat hoidossa ja hoivassa todistaneet.

Aamupostin jutusta selviää, että aivan kaikkea ei voitukaan kertoa, jotta hoivakoti ei tunnistaisi, keiden asukkaiden omaiset kokemuksiaan toimittajalle kertoivat.

Mutta yksi omainen ei välittänyt siitä, tunnistaako hoivakoti hänet ja miehensä julki tuomistaan asioista.

Hän halusi kertoa asiat suoraan – niin kuin ne oli kokenut.

Kuinka kävi? Kun Journalistin ohjeiden mukaan pyysin Attendoa kommentoimaan omaisten kertomaa, kävi samana päivänä ilmi, että tätä rouvaa oli hoivakodissa jo ehditty tentata hoivakotia kohtaan esittämästään kritiikistä.

Viime kuukausien hoivakotiuutisoinnin valossa tilanne on käsittämätön.

Viimeistään nyt hoiva-alan toimijoiden pitää ymmärtää, että ne ovat äärimmäisen tarkan luupin alla.

On uskomatonta, että kriisiviestinnän oppeja harjoittamaan päässyt alan jättiläinen ei kestä kritiikkiä toiminnastaan, ja että omaiset joutuvat yhä pelkäämään käyttäessään sananvapauttaan yhteiskunnallisesti merkittävässä asiassa.

Juttuni päähenkilö on skarppi 80-vuotias hyvinkääläinen rouva, joka on yrittänyt tehdä parhaansa, jotta hänen 90-vuotias miehensä saisi viettää viimeiset vuotensa hyvässä hoidossa.

Antanut suoraa palautetta, kun siinä ei ole onnistuttu. Antanut myös kiitosta silloin, kun siihen on ollut aihetta.

Kun epäkohtia oli kuitenkin enemmän kuin kiitettävää, käytti rouva sananvapauttaan.

Mutta hoivakodissa tilanne kääntyi lopulta niin päin, että tenttauksen jälkeen rouva päätyi pyytämään hoivakodin johtajalta anteeksi omia puheitaan.

Näin tämä ei voi mennä.

Katri Porttinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet