Aamupostin urheilulta

Inomaa: Mäkihypyn alamäki

Oheinen leike on Hyvinkään Sanomista vuodelta 1981. Jussi Inomaa teki havainnepiirroksen.

-

Tämän talven aikana on huolestuneesti puhuttu suomalaisen mäkihypyn synkästä alamäestä. Olen varma, ettei ylämäkeä enää tule.

On syytelty milloin mitäkin, epäonnistuneita hyppypukuja, huonoja tuulirakoja, ja tietenkin valmennusta. Nämä ovat tekosyitä, sillä pohjaton alamäki alkoi jo yli 30 vuotta sitten. Noihin aikoihin vanhat puiset hyppyrit alkoivat rapistua ja niitä purettiin urakalla. Muun muassa Hyvinkään Sveitsin komea 60 metrin mäki räjäytettiin maan tasalle.

Tietojen mukaan viitisenkymentä vuotta sitten maassamme oli noin 100 hyppyriä, joista hypättiin vähintään 37 metriä. Lähes jokaisessa kunnassa ja kaupungissa oli mäkiä aloittelijoille ja varttuneille. Sveitsissä oli kolme mäkeä, K15, K30 ja K60. Viikottain kävi hyppääjiä kymmenittäin ja eräistä kasvoi kilpailijoita myös isoihin mäkiin ja kansalliselle kärkitasolle.

Enää Suomessa on mäkiä muutama kymmen ja toiminta on keskittynyt suurille mäkipaikkakunnille.

Mäkihypyn alamäki alkoi siitä, kun kunnat eivät olleet halukkaita rakentamaan uusia tilalle eikä seuroilla tietenkään ollut tähän taloudellisia mahdollisuuksia.

Tuohon aikaan kyllä rakennettiin jäähalleja ja liikuntahalleja pilvin pimein, vaan ei uusia hyppyrimäkiä. Niinpä nuoret kiinnostuivat entistä enemmän ”helpommista” joukkuelajeista kuin tosi miesten mäkihypystä.

Kulomäestä oli tarkoitus tehdä suuri talviurheilukeskus.

Aikanaan oli jopa tuhansia harrastajia. Nyt on tiettävästi 300 ja näistäkin alle 50 on aikuisia aktiiveja. Maajoukkueeseen ei enää ole massaa mistä valita ja koulia huippuja.

Kun Sveitsin mäet rapistuivat, oli hyvinkääläisillä mäkimiehillä 1980-luvun taitteessa kunnianhimoinen yritys pelastaa paikallinen mäkihyppy. Tekivät esityksen, jonka mukaan jätemaasta nousevaan Paavolan Kulomäkeen rakennettaisiin kolme hyppyriä. Kaupunki kiinnostui hankkeesta. Liikuntalautakunnan esityksen mukaan ensin rakennettaisiin K 30 ja K 50 ja sitten tarpeen mukaan K70. Etusijalla oli kuitenkin pujottelurinne, joka sitten tulikin. Alueelle suunniteltiin myös hienot hiihtokilpailuladut. Kulomäestä oli tarkoitus tehdä suuri talviurheilukeskus. Ei toteutunut eikä varmastikaan toteudu. Harmi.

Oma mäkiennätykseni on Valkeakoskelta 1950-luvulta. Itse tehdystä mäestä hyppäsin 6 metriä. Tulos ei kuitenkaan ole tilastokelpoinen, sillä kaaduin rähmälleni.

Jussi Inomaa

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet