Aamupostin urheilulta

INOMAA: Onko keilailu urheilua?

Tähän ovat vastanneet Kansainvälisen Olympiakomitean päättäjät ja Pariisin vuoden 2024 olympialaisten järjestelytoimikunta. Näiden mukaan keilailu ei ole olympiakelpoista urheilua.

Kirjoittaja on eri mieltä kuten moni muukin lajia tunteva ympäri maailman. Laji on yksi suosituimmista maailmanlaajuisista liikunta- ja kisamuodoista. Kansainvälinen keilailuliitto on yrittänyt pitkään ja sinnikkäästi ajaa lajia olympiaperheeseen tässä onnistumatta.

Harmi, sillä Suomihan olisi ollut mitalirohmu. MM-kisoista Suomi on saanut 60 mitalia.

Keilailu oli jo aika lähellä päästä ensi vuoden Tokion kisoihin. Nyt elettiin toivossa ja pyrittiin Pariisin olympialaisiin. Kisojen järjestelytoimikunta oli kuitenkin tyly.

Tokiossa ovat mukana muun muassa kiipeily, rullalautailu ja lainelautailu eli surffaus. Nämä säilyvät ja uutena lajina Pariisiin hyväksyttiin breakdance. Siinäpä vasta kaikkialle levinneitä suosikkilajeja ja todellisia urheilumuotoja!

Jonkinlaisia keiloja on kaadettu jo muinaisessa Egyptissä faaraoiden aikana.

Keilailu on yleisesti mielletty urheiluksi. Sitä paitsi se on maailman vanhimpia pelimuotoja. Arkeologien mukaan jonkinlaisia keiloja on kaadettu jo muinaisessa Egyptissä faaraoiden aikana.

Ei varmasti mene kauaakaan, kun niin sanottu e-urheilu nähdään olympiakisoissa. Mielestäni tämä uusi nuorten villitys on kaukana urheilusta ja aikamme urheilun periaatteista. Noissa e-kisoissahan usein soditaan ja ammutaan ”ihmisiä” pilvin pimein.

Ylikalliit olympialaiset alkavat kärsiä lajien inflaatiosta, kun noita nuorison suosimia leikkejä tulee jatkuvasti lisää. Olympiakisat voisi lopettaa ja keskittyä lajien omiin MM-kisoihin. Siten näiden kisojen arvo nousisi ja kisat olisi helppo ja halpa järjestää siellä, missä on kiinnostusta ja harrastajapohjaa.

Vielä sananen sanasta urheilu. Autonomian aikaan fennomaanit hakivat sanoille sport ja idrott suomenkielistä vastinetta. Uudeksi termiksi tuli sana urheilu. Perustana oli urho, joka tarkoitti urheaa ja uhkarohkeaakin mieshahmoa. Urheilu hyväksyttiin, vaikka vastassa oli useita mielenkiintoisia ehdotuksia. Muun muassa tällaisia: hippa, huvite, karkelo, kisa, ripeys, taitoilu, virkeys, voimaleikki ja kiisto.

Taidanpa lähteä ”karkeloimaan” tuonne Hyvinkään keilahalliin.

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet