Laura ÄäriKirjoittaja on Aamupostin päätoimittaja.

Nuo ikävystyttävät pikku-uutiset arjessamme

Rattijuoppo ajoi ratsiaan Riihimäellä. Huumekuljettajan epävarma ajo herätti sivullisten huomion Hyvinkäällä. Ja Lopella, Hausjärvellä, Janakkalassa, Nurmijärvellä ja Jokelassa.

Näitä uutisia Aamuposti julkaisee päivittäin. Osa lukijoista kysyy: miksi.

Aivan hiljattain Aamupostille esitettiin eräässä somekeskustelussa toive lopettaa turhanpäiväinen rattijuopoista uutisointi. Tähän pyyntöön emme voi suostua. Rattijuoppojen jokapäiväinen esiintyminen lehden uutisvirrassa ei ole toimituksen kekseliäisyyttä, syytä eikä ansiota. Se on todellisuutta.

Ymmärrän, että asiasta on ikävää lukea. Arvelisin, että se ei ole lukijasta edes vastenmielistä vaan pikemminkin suorastaan tylsää. Käytännössä joka ikinen päivä paikallinen lehti kertoo jonkun alueensa asukkaan tai täällä vierailleen ajaneen kännissä tai huumeissa. Vain kadunnimet, paikkakunnat ja promillemäärät vaihtelevat.

Espoossa herättiin perjantaina todellisuuteen, kun Kauklahdessa epäilty rattijuoppo ajoi jalkakäytävällä koiraansa ulkoiluttaneen naisen yli. Sekä nainen – paikallinen perheenäiti – että koira kuolivat. Onnettomuus tapahtui iltapäivällä – siis keskellä kirkasta päivää. Ei illanvietosta palatessa eikä aamulla vanhoissa huuruissa, vaan juuri ennen iltapäiväruuhkaa. Iltalehden mukaan ratissa oli poliisille tuttu kuljettaja, joka vangittiin maanantaina.

Muistan vastaavan tapauksen Tuusulasta vuosien takaa. Muistan myös haastattelun, jossa omaiset kertoivat hirvittävästä tuskastaan ja ikävästään.

Laitan kädet ristiin ja toivon, että Aamuposti saa jatkossakin uutisoida niistä rattijuopoista ja huumekuskeista, jotka poliisi tavoittaa ajoissa. Niistä, jotka selviävät kuin ihmeen kaupalla sivullisia vahingoittamatta. Niistä, jotka ajavat tolppaan, mutta eivät yhdenkään koululaisen yli. Toivon, että tässä lehdessä emme joudu kertomaan, kuinka jonkun paikallisen lapsi, äiti, isä, veli tai sisar kuoli rattijuopon uhrina.

Rattijuopoista pitää kirjoittaa, lukea ja puhua. He ovat vaarallisia.

Jos alamme pitää rattijuoppojen olemassaoloa normaalina, ikävystyttävänä ilmiönä, annamme heille entistä enemmän tilaa harjoittaa rikollista käytöstään.

Laura Ääri

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet