Laura ÄäriKirjoittaja on Aamupostin päätoimittaja.

Kolumni: Pääseekö junalla lämpimään?

En polta tupakkaa, en edes osaa. Teinivuosina vedin poskisavuja ja yritin näyttää viileältä.

Viime viikolla tulin kuitenkin polttaneeksi – ainakin jos kaupunkilegendaan on uskomista. Lomailin monen muun suomalaisen tapaan Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa, jossa oli tukala ilmanlaadun heikkemiseen liittyvä tilanne päällä. Verkosta löytyy paljon laskelmia ja arvauksia, kuinka monta savuketta poltin kaupunkia turistina kierrellessäni. Olipa määrä mikä hyvänsä, tunsin tupakoineeni.

Bangkokin ilmanlaatu on lähtökohtaisesti huonoa. Välillä se huononee vielä huonommaksi. Eikä ihme. Liki yhdeksänmiljoonaisen kaupungin keskustan kaduilla vyöryy määrättömästi liikennettä. Vanhoja autoja, mopoja, busseja, tuktukeja. Vähäpäästöisiä on...kovin vähän. Sähköautoja en nähnyt. Mustat pilvet pöllyävät, ja paikalliset kulkevat maskit kasvoillaan.

Kävin myös Bangkokista etäämmällä. En ollut ensikertaa Thaimaassa, mutta ensimmäistä kertaa osuin alueelle, jossa maailman merien muoviroska ajelehti sananmukaisesti jalkoihini. Kuvankauniilla rannalla seistessäni tuli aidosti huono fiilis.

Ilmastosyyllisyydestä keskustellaan kaikkialla. Omatunto ja mukavuudenhalu kamppailevat. Ei näitä takavuosina mietitty, eikä edes Facebookin alkuaikoina. Nyt aika moni pohtii, kehtaako postata kuvan kaukomailta.

Viimeistään nyt me keski-ikäiset keskiluokkaiset joudumme pohtimaan suhdettamme lentämiseen, kuluttamiseen ja arkiseen autoiluun uudelleen.

Autoilusta en tällä erää luovu, lihaa syön vain vähän. Yritän kuluttaa vastuullisesti.

Mutta olisinko valmis luopumaan lentämisestä?

Ja heti perään: Pääsenkö muka junalla lämpimään? Sitten: Onko minulla oikeutta haluta lämpimään? Lopulta se perinteinen: Auttaako luopumiseni, kun Aasiassa millään ei ole mitään väliä?

Matkailu lienee monelle se (helpoin) rasti, josta luopua tai jota muuttaa. Siksi ilahduin, kuin näin iltapäivälehden matkamessutärpit (IL 15.1.). Kuuden kohteen joukossa oli viisi kaukomaata sekä tapahtumakaupunki Hyvinkää.

Eettinen – tai ainakin eettisempi – matkailu on täyttä totta. Hyvinkää on hyvä paikka aloittaa.

Laura Ääri

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet