Johtamisaktivisti Toni HinkkaKirjoittaja toimii suomalaisten johtajien mentorina.

Selkoselittämisen salat: Miten kannattaa selittää, jotta toiset luottavat sanomaasi?

IT-päällikkö Petri, 47, tuli kotiin firman pikkujouluista muutamia vaarallisia tunteja lupaamaansa myöhemmin. Kotiintulokuntokaan ei ollut kaikkein skarpeimmasta päästä.

Lastenhoitajavaimo Petra, 46, istui sohvalle yrmeän näköisenä odottamassa. Petra ei sanonut mitään, mutta tuijotti siippaansa hyvin kysyvän näköisenä.

Petri keräsi kaiken rohkeutensa ja aloitti selittämisen. Hän otti kaikki ammattikuntansa ammattitermit käyttöön. Poliisin esitutkintapöytäkirjaan on kirjattu käytetyn muuan muassa sellaisia termejä kuten: integraatio, scrum, lean, olio ja quickfix.

Se, miten nämä liittyvät pikkujouluihin ja Petrin kokemaan henkiseen kotipahoinpitelyyn, ei pystynyt jälkikäteen selvittämään edes käräjänoikeus. Petraa termit eivät kuitenkaan vakuuttaneet.

Mitä on selkeys?

Selkeys tarkoittaa sitä, että ilmaiset asiasi niin, että toisten on se mahdollisimman helppo ymmärtää.

Miksi selkeys on tärkeää uskottavuutesi kannalta?

Einsteinin väitetään sanoneen: ”Jos et osaa selittää asiaa niin, että muut sen ymmärtävät, et ole sitä itsekään ymmärtänyt.”

Mitä epäselvemmin asiasi selität, sitä vähemmän uskottava olet. Termeillä hienostelija antaa itsestään ennemminkin typerän vaikutelman. Kuten poleemisen distinktiivisesti sentimenttini indikoin.

Miten oppia selkeäksi viestijäksi? Katso perusprinsiipit oheisesta puolentoista minuutin videopätkästä.

Toni Hinkka

Vaikuttamisen taitoja nyt myös Radio Busines FM:ssä joka torstai klo 13:30.

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet