A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Oman rahan vuosi

Rahan arvo nousee, kun sen määrä vähenee.

Viimeiset 10 vuotta rahaa on jaettu helpolla. Euroopan keskuspankit ovat painaneet seteleitä ja jakaneet lainaa nollakorolla. Taloutta, työllisyyttä ja kulutusta on ylläpidetty poppakonsteilla.

Euroopan talous on rakennettu velkavuoren päälle ja rakennelma horjuu. Viimeksi Italia on kieltäytynyt supistamasta menojaan, koska äänestäjät haluavat edelleen helppoa rahaa.

Raja on tullut vastaan, kun korot nousevat. Taloutta ei voi elvyttää ilmaiseksi. Lasku on pakko maksaa jossakin vaiheessa.

Venezuelassa sosialistipresidentit jakoivat maailman varakkaimman öljyvaltion rahat ”kaikkeen hyvään”.

Helppo raha synnytti hyperinflaation, hinnat nousivat pilviin ja kansalle tuli nälkä. Nyt kansa pakenee ulkomaille.

Velat on maksettava tai luottamus rahaan katoaa. Todellista uutta rahaa syntyy vain työtä tekemällä, tuotannolla ja kaupankäynnillä.

Jopa rikkaat ruotsalaiset ovat huomanneet, ettei kotitalouksilla voi olla ikuisia asuntolainoja. Ruotsalaisten on pakko vähentää kulutusta ja käyttää tulojaan velanmaksuun. Muuten edessä on turmion tie.

Poliitikoilla on kumma käsitys rahasta."

Poliitikoilla on kumma käsitys rahasta. Demarien puheenjohtaja Antti Rinne sanoo maksattavansa hovioikeudessa saamansa sakot ammattiliitoilla. Puolueen entisen puheenjohtajan Ulf Sundqvistin sakot maksoi puoluejärjestö. Se oli Sundqvistin lopun alku.

Maan tapana on vähätellä verojen maksajia. Runsas 20 prosenttia ansaitsee yli 40 000 euroa vuodessa eli 3 300 euroa kuukaudessa. Tämä joukko maksaa 96 prosenttia valtion ansiotuloveroista.

Tulonsaajien enemmistö eli 60 prosenttia maksaa vain neljä prosenttia valtion ansiotuloveroista. Enemmistön on helppo vaatia lisää veroja vähemmistölle. Onko se demokratiaa?

Pidä kiinni rahoistasi. Tänä vuonna käteinen on arvossaan, kun poliitikot lupaavat nostaa verojasi ja asunto- ja osakemarkkinat ovat laskussa. Se jolla on käteistä, voi ostaa halvalla niiltä, joilla ei ole käteistä. Suurimmat varallisuudet tehdään murrosaikoina.

Cash is king 2019!

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet