LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kolumni: "Unohda elämän valttikortit – Milloin valitus loppuu?"

Aamupostissa oli mainio juttu turvapaikanhakijasta, joka oli kotoutunut Suomeen erinomaisella tavalla. Haastattelussa 21-vuotias nuorimies kertoi, että Suomi on vaikea kieli, mutta sen kyllä oppii jos haluaa oppia. Datanomiopinnot ovat valmistumassa etuajassa ja onpa hänellä työpaikkakin.

Turvapaikanhakija voisi yhtä hyvin valittaa kurjaa osaansa ja kiukutella kun opiskelu vieraalla kielellä on vaikeaa. Sodan kauhuja paenneen olisi helppo uhriutua ja jättää yrittämättä, onhan häntä kohdannut kauhea epäonni. Silti hän on ottanut kohtalon määräämän takamatkan kiinni.

Aivan liian moni meistä antaa elämän hanttikorttien määrittää elämänsä. Yksi on syntynyt köyhään perheeseen, toiseen iski reuma ja kolmas sai potkut. Kun vanhoja jää märehtimään, ei huomaa elämässä olevia hyviä asioita.

Potkut antanut pomo ei ole tulossa takaisin hyvittämään menneitä.

Kukaan ei voi mitään itsestä riippumattomille vastoinkäymisille. Alkoholisoituneet vanhemmat ovat syyllisiä lapsen kurjuuteen siinä missä raiskaaja on syyllinen uhrinsa kärsimykseen. Silti vastuu selvitä vaikeuksista on jokaisella itsellään.

Tunnemme kaikki henkilöitä, jotka valittavat vuodesta toiseen elämänsä olevan surkeaa – jonkun muun ihmisen tai tapahtuman takia. Milloin valitus loppuu? Mitä he oikein odottavat? Kuollut vanhempi, ulkomaille karannut puoliso, epäreilu opettaja tai potkut antanut pomo ei ole tulossa takaisin hyvittämään menneitä ja korjaamaan elämääsi! Sen voit tehdä vain sinä itse.

Elämä ei ole reilua eivätkä onnen lahjat käy tasan. Emme voi päättää mitä kohtalo tiellemme heittää, mutta voimme päättää miten niihin suhtaudumme. Viisas hyväksyy tapahtumat joille ei voi mitään, ja työskentelee lujasti päästäkseen niistä yli.

Jokainen on itse vastuussa onnellisuudestaan. Joulunpyhinä on hyvä pysähtyä hetkeksi ja pohtia onko omassa elämässä asioita, jotka kaihertavat vaikka tapahtuneesta on jo aikaa. Kun antaa anteeksi ja antaa menneiden olla, on helpompi kohdata uusi vuosi avoimin sydämin.

Joose Luukkanen

Kirjoittaja on

yrittäjä Hausjärven

Monnista.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet