A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Aivan turhia uutisia

Taustojen kertominen lisäisi uutisten ymmärtämistä.

Ylen uutiset kertoi näyttävästi, että vihreiden kannatus on noussut 2,6 prosenttia. Tämän väitettiin olevan suuri käänne. Kannatusmittaukset ovat tilastollisia ennusteita, joiden virhemarginaali on 2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Eli vihreiden kannatus on jossakin 11,9 ja 15,9 prosentin välillä. Kukaan ei tiedä missä, mikä pitäisi myös kertoa.

Suomi on Naton rauhankumppani kuten Ukraina. Kumppanit ovat antaneet Ukrainalle vain myötätuntoa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi sen alusten kimppuun. Talvisodan syttyessä Venäjä pommitti Helsinkiä ja ruotsalaiset lähettivät avuksemme villasukkia.

Isot mediat hyssyttelivät Oulussa tapahtuneita törkeitä seksuaalirikoksia. Päätoimittajat pelkäsivät, että heitä syytetään ”kiihottamisesta kansanryhmää vastaan”, jos uutiset kertovat epäiltyjen olevan maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita ja uhrien olevan lapsia.

Uudenvuodenyönä 2016 pahoinpideltiin ja raiskattiin naisia keskellä Kölniä. Poliisille tehtiin 384 ilmoitusta seksuaalirikoksista. Saksalainen media kertoi kierrellen ja kaarrellen, että tekojen takana oli noin tuhannen maahanmuuttajan joukko.

Vastuullinen media julkaisee uutiset suoraan."

Vastuullinen media julkaisee uutiset suoraan. Muutoin käy niin kuin nyt on käynyt, että sosiaalisessa mediassa levitetyt huhut ja väärät tiedot määrittävät kansalaismielipiteet.

Rokotusongelmaa on käsitelty uutisissa Pohjanmaan paikallisena ilmiönä, jonka taustalla on uskonnollisia yhteisöjä kuten vanhalestadiolaiset ja Jehovan todistajat.

Liberaalissa yhteiskunnassa jokaisella täysi-ikäisellä on oikeus altistaa itsensä taudeille ja kuolemanvaaralle, vaikka kiipeilemällä pitkin seiniä. Kyse on kuitenkin isommasta asiasta.

Kellään ei ole oikeutta vaarantaa kenenkään toisen terveyttä tai turvallisuutta. ”Valtiolla ei ole oikeutta rajoittaa kenenkään vapautta muuten kuin estääkseen tätä loukkaamasta toisen vapautta”.

Tämä on länsimaisten yhteiskuntien johtava periaate, jonka preussilainen filosofi Immanuel Kant määritteli 1700-luvulla.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet