Laura ÄäriKirjoittaja on Aamupostin päätoimittaja.

Kolumni: "Vain vähän sanomalehden numeroita on jäänyt ilmestymättä"

Satayksivuotiaassa Suomessa ilmestyy sanomalehtiä, jotka ovat kotimaataan vanhempia. Aamupostin sisarlehdet, Porvoossa ilmestyvä Uusimaa ja Lohjan seudulla ilmestyvä Länsi-Uusimaa, ovat sellaisia. Uusimaalla on ikää pian 125 vuotta ja Länsi-Uusimaalla 103 vuotta. Eteläinen sisarlehti Keski-Uusimaa puolestaan täytti juuri pyöreät sata. Lehti syntyi ajanjaksona, jolloin kansakunta oli kovin hauras ja haavoittuva. Jo alusta lähtien oli nähtävissä, että siitä tulee alueelleen tärkeä.

15-vuotias Aamuposti on juniori sisaruksiinsa verrattuna. Sen edeltäjät Hyvinkään Sanomat ja Riihimäen Sanomat ovatkin sitten jo samaa kunniakasta joukkoa. Riihimäen Sanomat on perustettu 1914. Hyvinkään Sanomat vuosikymmen myöhemmin. Yhdessä niistä syntyi Aamuposti vuonna 2003. Yhteistä näille kaikille lehdille on, että ne ovat ilmestyneet kovinakin aikoina. Vain vähän numeroita on jäänyt ilmestymättä, ja silloin syyt ovat olleet painavia: lakot tai sotatoimet.

Sanomalehti Aamupostin historiassa synkkä päivä koitti kuluneella viikolla. Moni hyvinkääläislukija kysyi, ilmestyikö lehti ollenkaan. Lehti ilmestyi, mutta jakeluyhtiön vaihdos Postilta Sanoma Media Finlandin operoimaan Early Birdiin ei sujunut ollenkaan toivotulla tavalla. Piirejä jäi jakamatta, kun Early Birdin jakajista osa löi hanskat tiskiin heti töiden alettua. Johtopäätösten aika on myöhemmin.

Mieli on ollut synkkä myös toimituksessa ja lehden konttorilla. Ei ole mieltä tehdä paperilehteä, joka jää monelta saamatta. Digiä käyttää ilahduttavan moni, mutta paperilehdellä on vakiintuneet ystävänsä. Lukijan pitää saada valita välineensä.

Viime päivinä Kauppalankadulla on käynyt satamäärin ihmisiä. Olemme soitelleet ja viestitelleet vähintään yhtä monen kanssa. Kiitämme lämpimästi palautteesta, kiukkuisestakin. Se on aiheellista ja otamme sen vastaan nöyrästi. Samalla olemme hyvin kiitollisia. Lehti on tärkeä, eivät lukijat muuten vaivautuisi jopa paikan päälle.

Lupaamme tehdä kaiken vallassamme olevan, jotta elämä voi palautua uomiinsa mahdollisimman nopeasti. Pyydämme vilpittömin mielin: jatkakaa yhteistä taivalta kanssamme, vaikka nyt petyittekin.

Hyvää itsenäisyyspäivää.

Laura Ääri

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet