A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Vapaus vastaan holhous

Väristä välittämättä poliitikot eivät osaa reagoida ihmisten muuttumiseen, koska poliittinen valta roikkuu vanhoissa rakenteissa.

Nuoret eivät liity enää ay-liikkeeseen eivätkä kirkkoon. Moni uskoo ahkeraan työntekoon ja liian moni kuvittelee omistavansa etuoikeuden elää muiden työnteon siivellä.

Asiat ovat pielessä, kun viidesosa kansasta tarvitsee asumistukea, joka maksaa yli kaksi miljardia euroa vuodessa. Kuinka kauan kolmannes palkansaajista jaksaa maksaa kaksi kolmannesta tuloveroista? Kun tämä porukka vetää keltaiset liivit niskaansa ja lähtee kaduille, hyvinvointivaltion idea katoaa.

Englannin kieli vapauttaa suomalaiset kansainvälisyyteen ja sitoo kielitaidottomat entistä tiukemmin Suomeen. Kansalaisuus on vapaaehtoinen valinta eikä syntymäpakko, kun tavarat, palvelut, pääomat ja työvoima liikkuvat vapaasti EU-maasta toiseen. Yli puolet nuorista aikuisista haluaa töihin ulkomaille, kun Suomessa menestyminen arvioidaan heikoksi ja verotus liian kireäksi.

Perheet haluavat päättää itse."

Poliitikkojen kauhistukseksi perheet eivät halua, että heitä holhotaan lastenhoidossa, perhevapaiden käytössä tai koulujen valinnassa. Perheet haluavat päättää itse.

Sitoutuminen kiinteään omaisuuteen vähenee, kun autot, koti, mökit, veneet ja polkupyörät otetaan mieluummin vuokralle kuin omistukseen, jonka verotusta vasemmisto haluaa lisätä.

Kuka uskoo, että ongelmat ratkotaan tuloveroja kiristämällä, säätämällä maastapoistumisvero, vastikkeeton kansalaispalkka ja lisäämällä passivoivaa työttömyystukea?

Vanhan maailman poliittinen järjestelmä perustui siihen, että vasemmiston henkisenä tukena oli ay-liike ja porvarillisella puolella luotettiin kirkon oppeihin.

Uudessa maailmassa vanhoista rakenteista ei ole sillaksi yli muutosten virran. Perinteisten suurten kansanpuolueiden aika on ohi. Tilalle ovat tulleet yksilöllisyyttä, kansallismielisyyttä, populismia ja turvallisuutta korostavat liikkeet Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Itävallassa, Ruotsissa, Tanskassa, Puolassa ja Unkarissa.

Avatkaa silmät ja nähkää, mitä muualla tapahtuu nyt. Huomenna se tapahtuu Suomessa.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet