Erkka RailoKirjoittaja on MustRead-lehden johtava politiikan asiantuntija.

Koulutuslupaus 2.0

Eduskuntavaalien lähestyessä puolueet ovat ryhtyneet tekemään vaalilupauksia. Useampikin puolue on luvannut, että ne aikovat ensi vaalikaudella panostaa erityisesti koulutukseen. Näin ovat tehneet esimerkiksi päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus.

Se on paljon sanottu, kun samat puolueet nimenomaan sanoivat ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, että eivät tule leikkaamaan koulutuksesta.

Kokoomuksen Alexander Stubb ja keskustan Juha Sipilä pitelivät näyttävästi valokuvissa kylttejä ”koulutuksesta ei leikata”. En nähnyt syytä epäillä lupausta.

Ja kuinka sitten kävikään. Muistan vieläkin sen ällistyksen, kun istuin Yleisradion studiossa kommentoimassa juuri julkaistua hallitusohjelmaa ja näin, että juuri koulutus oli yksi suurimmista tulevan hallituksen leikkauskohteista.

Olin tietysti pahoillani koulutuksen puolesta sinänsä, mutta vielä pahemmin minua tyrmistytti se, että koulutuslupauksen pettäminen näytti niin häikäilemättömältä.

Miten pystyisin jatkossa sanomaan äänen värähtämättä, että äänestäminen kannattaa aina?"

Vakuutan aina, että äänestämällä voi vaikuttaa ja uskon siihen todella, mutta silloin tunsin kyynistyväni.

Ihmettelin aidosti, miten tällä tavalla voi toimia. Miten pystyisin jatkossa sanomaan äänen värähtämättä, että äänestäminen kannattaa aina?

Oma pettymykseni oli tietysti pientä sen rinnalla, millaisiin sopeutustoimiin koulut ja opistot joutuivat.

Asiassa on toki myös lieventäviä asianhaaroja.Myös edellinen Kataisen-Stubbin hallitus oli tehnyt isoja koulutusleikkauksia. Toisin sanoen kaikki eduskuntapuolueet ovat osallistuneet koulutusleikkauksiin vuosina 2011-2018.

Totta on sekin, että ainakin korkeakoulut ovat parantaneet juoksuaan koulutusleikkauksista huolimatta. Korkeakouluilta on vaadittu enemmän ja ne ovat kyenneet vastaamaan tähän haasteeseen. Joku voisi väittää, että jotain löysää siellä on ollut.

Edelleen on muistettava, että suomalaiset ikäluokat ovat jatkuvasti pienentyneet ja sen myötä myös koulutuksen resursseja täytyy sopeuttaa.

Siitä huolimatta toivon todella, että tällä kertaa kaikki puolueet tarkoittavat sitä, mitä lupaavat. Ennen muuta politiikan uskottavuuden takia.

Erkka Railo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet