LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kolumni: "Edesmennyttä Kari Kuuvaa huvittivat banaalit tangot – sitten syntyi Tango Pelargonia"

Kuka vielä muistaa Tango Pelargonian? Sen tekijä Kari Kuuva putkahti pinnalle 1960-luvulla ja asui viimeiset vuosikymmenensä Oitissa. Jokin aika sitten luimme hänen kuolemastaan.

Alle parikymppinen Kuuva oli rokkimies, joka soitti ja lauloi Willy and the Wanderers -bändissä kouluhipoissa ja oli töissä mainostoimistossa.

Häntä huvittivat suunnattomasti sen ajan tangojen banaalit ja ylitsevuotavan tunteelliset sanat ja hän päätti panna vielä paremmaksi. Näin syntyi vitsiksi tarkoitettu Tango pelargonia.

Kuuva tarjosi hengentuotettaan Toivo Kärjelle, mutta maestro ei suostunut pilkkaamaan kansan makua. Scandian toimitusjohtaja Harry Orvomaa sen sijaan ymmärsi jujun, haistoi menestystä ja julkaisi biisin.

– Istuin töissä mainostoimistossa. Radio oli päällä koko päivän, ja yhtäkkiä huomasin, että Pelargonia alkoi soida kuusikin kertaa päivässä. Sen jälkeen olen tehnyt noin 900 levytetyn kappaleen sanat ja sävelen, Kuuva myhäili parikymmentä vuotta sitten, kun kävin haastattelemassa häntä Oitin kodissa Askel-lehden juttua varten.

Kuuvan levyttämiä ovat esimerkiksi Lärvätsalo go go ja Rupsahda rauhassa rakkaani mun. Oman tuotantonsa lisäksi hän ahkeroi kappaleita useille tunnetuille artisteille. Hänen töitään on muun muassa Sammy Babitzinin Daa-da-daa-da.

Kuuvaa haastatellessani tämä näytti röntgenkuvaa, jossa kiilteli valtava metallimötikkä. Sillä metallilla Frederikille biisin Harva meistä on rautaa tehneen miehen selkäranka naulattiin kasaan vakavan auto-onnettomuuden jälkeen.

Röntgenkuva kädessään Kuuva teki Elvis-lannekiepautuksen selällä, joka puolitoista vuotta aiemmin kesti vain vahvojen lääkkeiden ja kepin avulla.

Kuuva kertoi myös unelmamatkastaan Kreikkaan, Athoksen niemimaalla sijaitsevaan autonomiseen ortodoksiseen munkkitasavaltaan.

– Ennen matkalle lähtöä olin kipuineni ja keppeineni kylässä gospelmuusikko Pekka Simojoen luona. Ihmiset panivat kätensä päälleni ja rukoilivat kipujen jäävän sille tielle, Kuuva kertoi.

Ne jäivät.

Urpu-Kaarina Yli-Laurila

Kirjoittaja on riihimäkeläinen vapaa toimittaja.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet