LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kolumni: "Voisiko Islannin ihme tapahtua Hyvinkäällä? – Voisi, mutta se tarkoittaisi muun muassa nuorten kotiintuloaikoja"

Minulla oli kuluneella viikolla ilo ja kunnia päästä tutustumaan illallisen merkeissä Reykjavikin apulaispormestari Heida Björg Hilmisdottiriin, kun hän vieraili täällä Suomessa kertomassa niin sanotusta Islannin ihmeestä.

Ei, en puhu nyt jalkapallosta vaan siitä, että Islannissa on parissa vuosikymmenessä onnistuttu vähentämään nuorten juomista, tupakointia ja huumeidenkäyttöä murto-osaan siitä, mitä se on aiemmin ollut.

Helsingin Sanomat kertoi jo vuosi sitten, että vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa 15-16-vuotiaiden kohdalla on Suomen ja Islannin kesken valtavat erot.

Muun muassa viimeksi kulunutta 30 päivää mitatessa suomalaisten 15-16-vuotiaden osuus tupakoivien osalta oli 22 prosenttia, Islannissa kuusi.

Humalassa olleiden osuus suomalaisilla 15-16-vuotiailla oli 23 prosenttia, islantilaisilla kolme.

Pyrittiin löytämään positiivinen ratkaisu ja palkita siitä.

”Mikä on ihmeen salaisuus? Miten te olette tehneet sen?” kysyttiin apulaispormestarilta myös illallispöydässä.

Vastaukset ovat lyhykäisyydessään: vanhempien asennemuutos, kotiintuloajat alle 16-vuotiaille, nuorten harrastamisen vahva tukeminen ja päättäjien yhteinen tahto.

Vanhempien lisäksi asennemuutosta tapahtui sekä virkamiestasolla että poliittisilla päättäjillä.

Ongelmia ei lähestyttykään enää negatiivisen kautta rankaisemalla vaan asiaan pyrittiin löytämään positiivinen ratkaisu ja palkita siitä.

Vietetty parituntinen oli äärettömän mielenkiintoinen.

Vaikka Islanti ja Suomi ovatkin samankaltaisia yhteiskuntia, ei tätä mallia toki ilman pureskelua voi tänne meille noin vain asettaa.

Ja toki muutokset vievät vuosia.

Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että meillä on paljon opittavaa islantilaisilta nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Tutustumisen ja kokeilemisen arvoinen asia.

Jussi Kukkola

Kirjoittaja on

hyvinkääläinen

kaupunginvaltuutettu (sd.).

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet