A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Jari on ainoa rohkea

Ainoastaan työministeri Jari Lindström (sin.) uskaltaa sanoa ääneen, että työmarkkinoilla valehdellaan.

Julkisuudessa väitetään, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus antaisi työnantajille oikeuden irtisanoa ihmisiä pärstäkertoimeen perusteella. Tämä olisi seurausta laista, jolla alle 20 työntekijän yrityksissä voitaisiin helpottaa irtisanomisia.

Lindström uskaltaa sanoa niin SAK:n kuin demarien johdolle, ettei sellaista lakia tule. Lain tarkoituksena on helpottaa irtisanomista, jos henkilö ei kerta kaikkiaan sovellu työhön.

Suomessa on 280 000 yritystä, joista 93 prosentissa on alle 10 työntekijää. Yhden henkilön negatiivinen panos voi olla kuolinisku pienyrityksen kaikille työntekijöille.

Väärien mielikuvien levittäminen on valtataistelua, jolla SAK haluaa turvata hegemoniansa työntekijäaloilla. Irtisanomisia helpottavan lain arvioidaan edesauttavan nimenomaan työttömien työllistymistä ja työttömistä työnhakijoista vain 40 prosenttia kuuluu ammattiliittoon.

Työllisyysasteen eli työssä käyvien määrän nostaminen edellyttää erityisesti työntekijäalojen työllisyyden lisäämistä. Kun niissä ei edellytä pitkää koulutusta ja korkeaa osaamista, työpaikan voi saada helpommin.

SAK:n poliittisena tavoitteena on pakottaa Sipilän hallitus polvilleen. Samalla se agitoi jäsenistöä äänestämään demareita. Kampanjalla yritetään torjua Saksan, Ranskan ja Ruotsin kehitystä, jossa demareiden kannatus laskee.

Ammattiliitoilla on miljardiomaisuus, jonka turvin ne voivat pysäyttää Suomen viikoiksi. Liitot ovat rikastuneet verovapailla ay-jäsenmaksuilla, osakekaupoilla ja pörssiosakkeiden osingoilla. Veronmaksajat ovat kustantaneet ay-liittojen rikastumisen maksamalla ay-liittojen maksamatta jääneet verot.

Jos jokin yritys pyrkisi kaatamaan hallituksen rahalla, kyse olisi rahan vallasta ja ulkoparlamentaarisesta kumouksesta.

Palkansaajajärjestöt neuvottelivat pitkään uuden yhteisliiton perustamisesta. Se kaatui siihen, ettei SAK suostunut lopettamaan ay-rahojen käyttöä demarien ja vasemmistoliiton poliittisen vallan pönkittämisessä.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet