LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Räsänen ja Pekonen esittävät: "Energiajuomille korkea haittavero"

Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan noin 18 prosenttia peruskoulun 8.–9.-luokan pojista ja kahdeksan prosenttia tytöistä juo energiajuomia useita kertoja viikossa (3 kertaa tai enemmän). Energiajuomilla on todettu olevan monia terveyden kannalta haitallisia vaikutuksia, jotka liittyvät kofeiinin lisäksi energiajuomien sokeripitoisuuteen ja happamuuteen sekä erilaisiin muihin ainesosiin. Terveyshaitat voivat näkyä monin eri tavoin, kuten painonnousuna, uniongelmina, levottomuutena, heikentyneenä hammasterveytenä tai sydänperäisinä vaivoina. Suomessa sairaaloissa hoidetaan nuoria, joilla on ollut muun muassa korkea syke energiajuomien takia. Myrkytystietokeskukseen tulee vuosittain kymmeniä soittoja vanhemmilta, joiden lapset ovat juoneet energiajuomia.

Monet lasten vanhemmat ja opettajat näkevät päivittäin energiajuomien haitat lapsilla, ja he toivovat tehokkaita toimenpiteitä energiajuomien saannin rajoittamiseksi. Myös monet kauppiaat ovat ymmällä tilanteesta ja toivovat yhtenäisiä valtakunnallisia päätöksiä asiassa. Tarvitaan päätöksiä, joilla voidaan samaan aikaan tukea lapsia, nuoria ja perheitä sekä parantaa kansanterveyttä ja vahvistaa kansantalouden tilaa.

Allekirjoittaneet esittävät hallitukselle ja eduskunnalle, että vuoden 2019 valtion talousarvioon sisällytetään virvoitusjuomaveron osana energiajuomille erityinen korkea haittavero. Tällä olisi kaksinkertainen myönteinen vaikutus kansanterveyden paranemisena ja valtion verotulojen kasvuna.

Outi Alanko-Kahiluoto

kansanedustaja (vihr.), filosofian tohtori

Mia Laiho

kansanedustaja (kok.), lääketieteen tohtori

Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustaja (sd.), terveystieteiden tohtori

Aino-Kaisa Pekonen

kansanedustaja (vas.), lähihoitaja

Pekka Puska

kansanedustaja (kesk.), professori

Veronica Rehn-Kivi

kansanedustaja (r.), arkkitehti

Päivi Räsänen

kansanedustaja (kd.), lääketieteen lisensiaatti

Tuomas Kurttila

lapsiasiavaltuutettu

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet