Silja Kononen

Kolumni: Aamuposti pyysi lukijoitaan ilmiantamaan nykyajan herrasmiehiä – ja tällaisia nuo miehet ovat

Mikä tekee miehestä herrasmiehen? Onko se siisti parta tai kallis puku vai kohtelias käytös? Aamuposti pyysi Facebookissa ja sai lukijoiltaan vinkkejä nykyajan herrasmiehistä.

Parissa päivässä ilmiannettiin toistakymmentä nimeä niin Lopelta, Hausjärveltä, Riihimäeltä kuin Hyvinkäältäkin.

Muun muassa tällaisia perusteluja tuntemistaan miehistä lukijat kertoivat:

"Elias on vahva, voimakastahtoinen, suoraselkäinen mies. Vanhoja arvoja arvostava, tekisi perheensä eteen mitä vaan."

"Aki on se joka fiksu ja filmaattinen, korrekti, kaikki huomioiva, lämmin sydämellinen, ylväs ulkomuoto, aina auttamassa ja omaa ne harvinaisemmatkin käytöstavat, joita ennen herrasmiehillä oli."

"Viisaus, oikeudenmukaisuus, kohteliaisuus, lujuus ja lempeys yhdistyvät (Erkki-enossani) kyllä."

"Jaakko on aina hyväntuulinen ja kohtelias. Hän tervehtii kädestä pitäen ja huomioi naiset. Hän on sanan mukaisesti upseeri ja herrasmies, miellyttävä ihminen, jonka charmi puree iänkin karttuessa."

"Risto on maailman ystävällisin ja huomioonottavin ihminen kenet tunnen. Hän saa huononkin päivän käännettyä hyväksi ja AINA tarjoaa auttavan käden muille."

Vinkkejä lukiessa tuli hyvä mieli. Kuinka mahtavia tyyppejä keskuudessamme vaikuttaa!

Sydämellinen kiitos kaikille vinkkaajille, myös heille, joiden herrasmiehiä ei tällä kertaa esitelty. Olisin halunnut tavata kaikki nämä miehet. Mutta koska printtilehden tila on rajallinen, esittelimme nyt neljä miestä.

Piirtyi kokonaiskuva. Herrasmiehet ovat vaatimattomia. Usein he ovat niitä, joiden ei tarvitse tehdä numeroa itsestään. Kaikki kuitenkin pyydettäessä suostuivat kertomaan arvomaailmastaan.

He olivat iloisia ja yllättyneitä siitä, että heitä oli ehdotettu. Ehkä siksi, että herrasmiehen ego ei oleta, että hän on maailman paras ja kaikkien ihailema.

Haastattelut tehtiin keittiön pöydän ääressä. Herrasmiehet saivat valita haastattelupaikan.

He vastailivat kysymyksiin, joihin tuskin arjessaan törmäävät. Kuten: Millaiset välit sinulla on lapsiisi?

Mitä ystävyys sinulle merkitsee?

Mitä arvoja vanhempasi sinulle opettivat?

Oletko töpeksinyt elämässä tai kohdannut vastoinkäymisiä?

Mitä ne opettivat sinulle?

Miten sinusta tuli sinä?

Silmät kostuivat kerran jos toisenkin, kun kuuntelin heitä.

Kuinka lämpimästi he puhuivat puolisoistaan. Kuinka epäoikeudenmukaisuus ja yhteiskunnan epäkohdat heitä suututtivatkaan.

Kuinka valmiita he ovatkaan auttamaan ystäviä ja jopa tuikituntemattomia, jotka ovat pulassa. Sitä, jonka rengas on hajonnut tien poskeen. Sitä, joka on yksinäinen. Sitä, joka ei pysty huolehtimaan omasta lapsestaan. Tai koko sitä yhteisöä, joka ei pyörisi ilman ihmisiä, jotka eivät ajattele vain itseään vaan yhteistä hyvää.

Herrasmiehiä tämä maa tarvitsee, niinkuin myös hyviä naisia. Jotka yhdessä kasvattavat ihmistaimia, yhden haastateltavani sanoin "istuttavat siemeniä". Niistä voi kasvaa vihanta puu. Ja näistä puista toivottavasti kasvaa metsä, jossa on hyvä hengittää.

 

Kiitos Juha, Eki, Reijo ja Kari haastatteluista.

Silja Kononen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet